13 грудня 2022 року: які цього дня є свята, події та традиції

13 грудня 2022 року: які цього дня є свята, події та традиції

Віряни 13 грудня відзначають День святого Андрія Первозванного. А ще в календарі цього дня - День різдвяного светра та День скрипки.

13 грудня в календарі

У цей день святкують День різдвяного светра. Його відзначають після того, як в Ірландії і Англії у 80-х роках телеведучий популярного шоу «The Cosby Show» Білл Косбі приміряв на себе теплий в’язаний светр з різдвяною тематикою.

Також сьогодні відзначають у світі День скрипки.  Цей музичний інструмент є одним з найпопулярніших. Відомо що сучасна конструкція скрипки  була створена в Італії в 16 столітті. Його винайшли Андреа Аматі і Гаспаро де Сало.  

Окрім цього, 13 грудня у світі відзначають такі свята, зокрема, у США - День какао, Національний день попкорну та Національний день продавця. У Бразилії - День моряка, а на Мальті - День республіки.

 Релігійні свята та іменини 13 грудня

13 грудня - віряни вшановують пам'ять святого Андрія Первозванного. За легендою, він був першим із апостолів, хто пішов слідом за Ісусом Христом.

 Апостол Андрій Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у Києві. Після свого повернення до Греції, жорстокий правитель Патри наказав стратити Андрія. Але він молився навіть у страшних муках. Свою смерть апостол прийняв на хресті.

Іменини 13 грудня святкують Андрій, Іван, Луція.

Що сталося у світі 13 грудня

1577 –  Івана Підкову проголосили господарем (князем) Молдови. Сформовано новий уряд – козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.

1642 – мореплавець з Голандії Абель Тасман став першим європейцем, який відвідав групу островів у південній частині Тихого океану. Сьогодні - це територія Нової Зеландії.  Незадовго до цього Тасман відкрив біля узбережжя Австралії острів, який пізніше перейменували на честь мореплавця в Тасманію.

1769 – стартувала перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1942 – футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі», що стало світовим рекордом у світі професійного футболу. Поєдинок закінчився з рахунком 32:0.

1981 – голова Ради Міністрів країни, генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан.  Він остерігався  популярності незалежного профспілкового об’єднання «Солідарність» і намагався запобігти інтервенції в Польщу збройних сил СРСР. Він був призупинений 31 грудня 1982 року і скасований 22 липня 1984 року.

1992 – в Единбурзі закінчилася триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства. Саме там було прийнято рішення з усіх  найважливіших спірних питань, зокрема сума внесків найбідніших країн – Іспанії, Ірландії, Греції і Португалії – була зменшена, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки.

1994 – у Массачусетському технологічному інституті (США) відбулась перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web (W3C), створеного як міжнародна асоціація для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті. Першим директором консорціуму було обрано піонера вебу англійця Тіма Бернерса-Лі.

2004 – Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча».

Можливо зацікавить