15 грудня 2022 року: історичні події та свята в календарі

15 грудня 2022 року: історичні події та свята в календарі

15 грудня віряни вшановують пам’ять пророка Авакума також в Україні відзначають День працівників суду. А у США святкують – Національний день лимонного кекса.

 15 грудня в календарі

15 грудня - міжнародний День Заменгофа. Це - свято, яке відзначають носії мови есперанто. Відомо, що це штучна мова, яка була створена 1887 року Людвіком Замергофом.

Сьогодні  – День створення організації ООН з охорони навколишнього середовища. Ця організація має на меті допомогти світу досягти 17 цілей в області сталого розвитку.

 В Америці відзначають День Білля про права людини в США, Національний день пряникових латте і Національний день лимонного кекса. 15 грудня - День королівства в Нідерландах, а у Греції – День пам’яті жертв «Грецької операції» НКВС.

Яке сьогодні релігійне свято, хто святкує іменини

15 грудня віряни вшановують пам'ять пророка Авакума. Святий жив у краї Юдейському. Він отримав від Бога дар бачити майбутнє. Саме Авакум пророкував поневолення Єрусалима, руйнування храмів, смерті людей.  

 Коли святий ніс обід женцям, Авакум побачив Ангела, який сказав йому нагодувати пророка Даниїлу, що був в той час в темниці у Вавилоні. Ангел також переніс пророка у Вавилон.

Іменини 15 грудня відзначають Маргарита, Кирило, Тамара, Борис, Матвій, Віра, Мірра, Микола, Федір, Володимир, Кузьма, Дмитро, Сергій, Костянтин, Андрій, Степан, Олексій, Іван, Марія, Павло.

 15 грудня: цей день в історії

1699 – указом царя Петра I в Московії введено юліанський календар. Відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1880 –  збудовано перший водогін у Харкові.

1915 – в New York Times вийшла стаття про геноцид вірмен в Османській імперії.

1932 – ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди перестали надходити промислові і продовольчі товари за зрив планів хлібозаготівлі.  

1934 – у Києві за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об’єднання українських націоналістів», серед яких – українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.

1964 – у Канаді затверджений державний прапор із кленовим листом.

2000 – в Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, незважаючи на збудований захисний «саркофаг», продовжував випромінювати радіацію.

2000 – на головній площі Києва учасники акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.

2018 - у Софійському соборі міста Києва під егідою Всесвітнього патріархату відбувся історичний об'єднавчий собор Української помісної православної Церкви,  де обрали першого предстоятеля  єдиної Української православної церкви. Ним став Епіфаній.  

Можливо зацікавить