45-кілометрові черги з автомобілів на «Ягодині»: що кажуть митники

45-кілометрові черги з автомобілів на «Ягодині»: що кажуть митники

На польсько-українському кордоні уже другий тиждень поспіль стоять величезні черги, які розтягнулося на кілометри. Зокрема, на пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» автомобільна черга сягає до 45 кілометрів.

Польські водії не витримавши такі затримки вийшли на страйк. Що робить митниця аби зменшити автомобільні черги 12 каналу розповів виконувач обов'язків начальника Волинської митниці Микола Татарчук.

Значні автомобільні черги «Ягодині» спровокувало декілька факторів. Один з них це - заблоковані порти через які кордон став чи не єдиним шляхом для вивезення української продукції за кордон.

Також уже багато років стоїть питання ветеринарного та фітосанітарного контролю з польської сторони. Раніше його проводити лише у робочі дні й денний час, а з червня вдалося домовитися про цілодобову роботу у цьому напрямку. Проте кількість інспекторів не вистачає. За потреби опрацьовувати 150-300 автомобілів на добу, їхня перевіряють лише 30-40, через що вони накопичуються перед пунктом пропуску.

«З початку війни Волинська митниця забрала інспекторів на «Ягодин» та «Устилуг» з пунктів пропуску білорусько-українського кордону, який наразі не працює. Це дозволяє нам опрацьовувати від 400 до 500 автомобілів. Польська сторона ж перевіряє до 300 транспортних засобів за зміну. Ось і причина черги у дві тисячі автомобілів», - зазначає Микола Татарчук.

Раніше з польською стороною була домовленість, що з червня «Ягодин» пропускатиме лише вантажівки та автобуси, усі інші мали їхати через «Устилуг», що пришвидшило б перевірки автомобілів. Проте ситуацію це значно не змінило.

«Були очікування виходити на понад 400 автомобілів, тоді черга була, але її проїздність становила б 1-3 доби,  і можливо вдалося б запобігти стракайм з польської сторони, які є сьогодні. З нашого боку для вантажів працює 11 смуг, які повністю завантажені. У Польщі ж накопичується велика черга до ветеринара і це значно сповільнює роботу», - резюмує очільник митниці.

Попередньо польські митники оголосили страйк на місяць, проте щодоби вони переглядають рішення стосовно його продовження. І наразі пункти пропуску заблоковані, проте дозволяють проїжджати автобусам та делегаціям і пропускають по одній вантажівці в годину в обидва напрямки. Тобто для вантажного перевезення це - повна блокада.

Загалом на Волині діють лише два пункти пропуску: вантажний «Ягодин» та «Устилуг», через який дозволено проїзд автомобілями до 7,5 тонни. Також поряд є Львівська митниця, де працює шість пунктів пропуску з Польщею.

«Слідкуйте за інтерактивними картами Державної митної служби, де є інформація про наявні черги та обирайте менш завантажений та вигідний для вас логістично маршрут», - зазначає Микола Татарчук.

Можливо зацікавить