Аби відволіктися від переживань за чоловіка на війні, волинянка почала вирощувати лаванду

Аби відволіктися від переживань за чоловіка на війні, волинянка почала вирощувати лаванду

Тетяна Оласюк завжди хотіла мати власне величезне лавандове поле. Минулого року вона почала реалізовувати цей задум. Відколи її чоловіка у березні призвали захищати Батьківщину, квіти і та ж лаванда стали для жінки величезним релаксом.

Матір прищеплювала їм із сестрою змалечку любов до квітів, навчала тонкощам вирощування. Народилася Тетяна в Любешові, а в Проходах оселилися з чоловіком, бо там узяли оселю поруч його літньої родички, яку й доглядають. І ось тепер уже власні донька та син допомагають плекати квітник та поки що невеличке лавандове поле.

Жінка захоплено та детально оповідає про свої улюблені лаванду і лавандин. А почалося все з одного кущика, придбаного торік на любешівському ринку. З нього господиня зібрала восени насіння і в грудні посіяла його прямо на сніг. Адже, стверджує, найкраща пора для цього процесу – мінус 20 градусів. Весною сніг зійшов, і з’явилися тендітні зелені сходи вже своєї лаванди. Коли рослини підросли, повипускали по 4-5 листочків, Тетяна пересадила розсаду до спеціальних касет. Хоча, каже господиня, можна і в горщики. А коли вже добряче підросли молоді кущі, то стригла – аби наростала зелена маса. Тож її улюбленці були маленькі, пишні і всі обсипані цвітом. А от дорослі кущі, зазначає, лише двічі треба стригти – весною та восени.

Розповідь квітникарки плавно перетікає від вирощування лаванди з насіння до двох інших методів – черенкування та прикопування. Із черенків виростила Тетяна Оласюк із пів сотні кущів ароматної та корисної рослини. Коли весною підстригала їх, то гілочки саджала в ґрунт і часто поливала – спочатку теплою водою, а потім звичайною. Ще зо два десятки нових кущів лаванди отримала шляхом прикопування.

Від дорослого куща вибирала більші гілки, прикопувала їх боком. І ті гілочки з прикопаного місця пускали коріння. Тоді акуратно відщипувала їх садовими ножицями та обережно, щоб не попсувати корінчики, викопувала і відсаджувала, – охоче ділиться «лавандовими» секретами жінка.

Тож тепер жінка має близько сотки городу лаванди.

Аби відволіктися від переживань за чоловіка на війні, волинянка почала вирощувати лаванду

Ще один особливий фаворит є у пані Тетяни – лавандин. Торік восени розпочала його розводити. Зовні він дуже схожий на лаванду. Але кущ трохи більший, гілки грубші, колоски теж крупніші. Та й запах квіток насиченіший, переконує волинянка. А ще наголошує: він не розмножується з насіння.

І хоча лише другий рік Тетяна Оласюк займається вирощуванням цих рослин, проте вже має чимало охочих придбати їх у букет або саше з них.

А починалося все просто з бажання мати в себе таку красу.

Лаванда здавна відома своїми чудовими властивостями. Я свою використовую у каву, додаю в тісто, прикрашаю нею печиво. Не кажучи вже про букети. Адже з лаванди та лавандину можна як окремо букети робити, так і в поєднанні з іншими сухоцвітами. Для цього гілочки зрізую, зв’язую та підвішую сушитися колосками донизу у добре провітрюваному приміщенні, але без прямого попадання сонця, – захоплено оповідає жінка.

Аби відволіктися від переживань за чоловіка на війні, волинянка почала вирощувати лаванду

До слова, на квітнику в Оласюків всіма кольорами веселки красуються троянди, лілії, хризантеми, юка, хоста й чимало інших садових культур.

Дарина і Оленсандр допомагають мамі, чим можуть, у тому числі прополювати квітник. Щоправда, в сина ще важливіша місія.

Коли чоловік ішов служити, то синові сказав, що він лишається за старшого, має оберігати сестричку і маму, – із хвилюванням та водночас теплотою каже Тетяна Оласюк.

І Сашко дійсно старається. Бо ж дуже хоче бути схожим на свого тата Василя, адже той захищає всіх від ворога.

Стараюся при дітях не показувати своїх хвилювань. Дуже заспокоює догляд, інша робота з квітами, якої завжди вистачає. Вони ж не лише красиві, але й затишно біля них, – підсумовує дружина захисника.

Можливо зацікавить

поховання військового
відео
фото

Довгий час вважався зниклим безвісти: на Волині попрощались із Героєм Максимом Турецьким

Павло Лебідь
відео

День народження під арештом: скандальновідомий Паша «Мерседес», що служив на Волині, не зміг вийти за паркан для привітань

поховання військового
відео

Місяці очікувань обірвала чорна звістка: на Волині попрощалися із Героєм Василем Цапом

Війна в Україні

Після поранення не повернувся у частину: як покарали військовослужбовця на Волині

поховання військового
фото

Навіки 43: у Луцьку попрощалися із захисником Андрієм Головачовим

Війна в Україні

З початку вторгнення захищав Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Ігор Клапіюк

Нагорода Сирський

Призвався до війська з Волині: Сирський нагородив захисника почесною відзнакою

Мазь

Помічна при опіках, висипах, гоїть рани: на Волині виготовляють лікувальну мазь

пампушки
відео

«Пампушки на максималках»: волинський блогер-пекар розповів, як приготувати часникові булочки