Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

 

Беручи до уваги бажання ворога зруйнувати українську енергетику, влучання по відповідній інфраструктурі Волині й відсутність електроенергії у деяких районах міста, людям слід попіклуватися про альтернативні джерела освітлення та живлення. Саме вони дозволять протягом певного проміжку часу забезпечити будинок світлом та підзарядити ґаджети, аби лишатися на зв'язку.

Видання ВСН підготувало підбірку пристроїв, які краще мати про всяк випадок вдома і як їх краще обирати.

Отримати живлення для роботи важливих приладів чи підзарядки ґаджетів можна від:

  • генераторів (дизельні - від 70 000 гривень, бензинові - від 10 500 гривень)
  • повербанків (від 700 гривень)
  • зарядних станцій (від 17 000 гривень)
  • інверторів (від 3 500 гривень)
  • сонячних панелей (від 1 500гривень)

Натомість світло можуть забезпечити:

  • свічки (воскові - від 14 гривень, парафінові - від 30 гривень)
  • гірлянди, нічник на батерейках (гірлянди - від 75 гривень; нічник - від 200 гривень)
  • кемпінгова лампа (від 320 гривень)
  • гасова лампа (від 890 гривень)
  • ліхтарик (від 250 гривень)

Генератори: дизельні та бензинові

Генератори - це прилади, які являються провідниками електричного струму за умов від’єднання від електромережі.

Серед побутових генераторів бензинові є найпопулярнішими. Бензинові електростанції дешевші, ніж інші типи; вони не дуже шумні, є компактними та легкими. 

Водночас, попри плюси, якщо самі станції виходять дешевшими, порівнюючи з газовими чи дизельними, то кожен кіловат виходить дорогим через високу вартість бензину. До того ж такий тип генераторів без перерви можуть працювати 5-8 годин, їм доводиться давати декілька годин відпочинку.

Перевагами дизельних генераторів є те, що його моторесурс може сягати 40 тисяч годин; вони здатні працювати без перерви набагато довше, ніж бензинові. До того ж дизельні генератори більш економно витрачають паливо, вигідніші за бензинові моделі на 20-30%.

Проте різниця в ціні на дизельний генератор порівняно з ціною на бензиновий з такою ж потужністю сягає 20-40%.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Повербанки

Це накопичувач і зберігач енергії, яка згодом використовується для зарядки і підтримки інших портативних пристроїв.

Перед покупкою повербанка користувач відразу визначає, які пристрої буде заряджати за потребою.

Найголовніший чинник - це сила струму 1А або 2А. Якщо пристрій живиться 1А, то роз'єм 2А впорається зі своїм завданням швидко. Ну а якщо ж навпаки, планшет з силою струму 2А підключити до 1А, то часу на зарядку піде дуже багато.

Як розібратися в тому, скільки повних зарядів пристрої вийде?

Досить розрахувати, помноживши ємність акумуляторів будь-яких пристроїв на коефіцієнт 1.5 і поділити ємність батареї повербанка на отриману цифру:

Наприклад, акумулятор в смартфоні ємністю - 2300 мАг, портативний зарядний пристрій - 10000 мАг : 10000 мАг: (2300 * 1.5) = 2.89.

Результат: зовнішній акамулятор ємністю 100% розрахований на 2.89 зарядки девайса.

Крім цього, важливо звертати увагу на розміри зовнішнього акамулятора: якщо вибирати повербанк з мінімальними габаритами і дивитися тільки на компактність, то ємність буде вкрай мала і цього не вистачить зарядити ґаджет бажану кількість разів.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Зарядні станції

Це великий акумулятор, який здатен впродовж довгого періоду часу утримувати заряд, а при потребі – роздавати його на інші пристрої.

Вони бувають різних видів, а тому, обираючи слід звертати увагу на конкретні параметри:

1. Ємність акумулятора: чим вона більша, тим більше пристроїв можна зарядити. Найкращий варіант – в межах 1 500 мАг

2. Можливість зберігати заряд - від цього залежить, як довго сама зарядна станція триматиме електроенергію з мінімальною кількістю втрат.

3. Температурний режим, тобто, в яких умовах зарядна станція працюватиме без перебоїв. Найчастіше, це – від -20 до +60 градусів за Цельсієм.

4. Кількість виходів - як багато приладів вдасться зарядити одночасно.

5.Типи виходів - від цього залежить різноманітність приладів – від смартфонів та ноутбуків до холодильників і навіть електроавтомобілів.

Важливо те, що чим більше функція та можливостей має зарядна станція, тим більша її ціна та вага. 

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Інвертор

Його використовують для перетворення постійного струму, що знімається з акумулятора, в змінний.  Потрібно просто підключити клеми акумуляторної батареї до приладу, а той, у свою чергу, видаватиме на виході необхідні 220В. Відразу варто відзначити, що для цих цілей найкраще підходить тяговий гелевий акумулятор, що має чудовий циклічний ресурс, толерантність до глибоких розрядів і стійкість до експлуатації в несприятливих умовах.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Сонячні панелі

Сонячні панелі - це конструкція, що перетворює енергію Сонця в електричний струм.     

Чим більшу силу струму здатна дати панель, тим краще вона заряджатиме пристрій. Тому нехай краще вона більше важитиме, і буде габаритнішою, але точно здатна буде зарядити повербанк або смартфон оперативно. В ідеалі сила струму для заряджання стандартного смартфона має бути не менше, ніж 1,5 А. Але зовсім невеликі портативні панелі дають менше.

Потужність сонячної панелі має бути не менше 25 Вт. До того ж треба розуміти, що попереду зима (мало сонця), і навіть такої потужності може виявитися замало. Краще одразу брати 50 Вт.

До того ж треба розуміти, що потужність станції безпосередньо залежатиме від площі її панелей.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Свічки

Найкращими вважаються воскові свічки, трохи гірші, але теж непогані – стеаринові, єдиний плюс парафінових є їх дешевизна, проте згоряють вони дуже швидко. Відповідно, воскові та стеаринові горять довше, але й коштують дорожче.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Гірлянди, нічник на батарейках

Серед різноманіття установок на батарейках краще віддати перевагу моделям, розрахованим на АА та ААА - найпоширеніші елементи живлення: інші батарейки менш доступні. 

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Кемпінгова лампа

Потрібно звертати увагу на наступні характеристики:

1. Підвищена ємність акумуляторів: деякі моделі спокійно працюють на звичайних батарейках АА або ААА, але акумулятори – куди більш довготривалий варіант. Особливо з можливістю перезаряджання або підключення до сонячних панелей.

2. Наявність порту USB, щоб пристрій не тільки міг заряджатися через нього, але й забезпечував зарядку іншим гаджетам – наприклад, смартфонам.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Гасова лампа

Гасова лампа відрізняється нескладним пристроєм і принципом дії, який приблизно схожий з масляним приладом. У ємність заливається пальне речовина, звідки воно починає дозовано подаватися в зону горіння.

При купівлі лампи, що працює на гасі, потрібно звернути увагу на корпус, який повинен бути міцним. Нерідко його виготовляють із бляхи, на якій можуть залишатися сліди вм’ятин, але її використання зменшує вага ліхтаря і вартість.

Правда, міцний матеріал може суттєво збільшити вартість продукції, але натомість ви отримаєте надійний і довговічний ліхтар, що працює на керосиновом паливі. Чим більший об'єм паливного бачка, тим довше гасовий світильник буде осявати приміщення світлом. Скло колби має бути ударо - і жароміцних, щоб захищати користувачів від прямого контакту з полум’ям.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Ліхтарик

При виборі ручного ліхтарика варто звертати увагу на центральну його частину, що містить кнопки управління. Вона не повинна бути гладкою: прогумоване покриття або рифлення допоможуть втримати ліхтарик у вологих руках чи мокрих рукавицях.

Якщо хвостова частина, тобто кришка, що закриває відсік з елементами живлення, плоска -  можна буде ставити ліхтарик на неї, що досить зручно.

Важливою характеристикою ручного ліхтарика є міцність, тому варто надавати перевагу металевим моделям, або ліхтарикам із міцного пластику.

Для усіх типів ліхтариків чудовим варіантом є корпус на основі сплавів алюмінію, тому що він водночас легкий, міцний, та не боїться іржі.

При виборі ліхтаря-лампи варто звертати увагу на потужність моделі та варіанти з більшим часом автономної роботи.

Альтернативні джерела енергії та освітлення: ціни, критерії вибору

Текст: Ольга ЮСКОВЕЦЬ 

Можливо зацікавить