Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?

Мешканці мікрорайону біля ТРЦ «ПортCity» у Луцьку висловили ряд пересторог стосовно нового будівництва по-сусідству, яке планує скандальний забудовник. Свого часу із значними порушеннями ТОВ «Алкан» зводив на вул. Львівській ЖК «Сафрон».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Забудовник, який зі значними порушеннями звів ЖК «Сафрон» на вул. Львівській, планує нове будівництво.

Обговорили можливе будівництво під час громадських слухань, які відбулися в четвер, 3 листопада.

На місці, де нині розташований автосервіс «Сафрон», його власник ініціює зміни в плані території, що передбачають будівництво тут багатоповерхівки на 280 квартир.

На громадські слухання прийшли мешканці сусідніх будинків і розповіли про свої перестороги.

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?
Проєкт розробляло Архітектурне бюро "Спецпроект" Андроша Бідзілі

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?
Проєкт нового будинку

Без власної території

«У нас вже є схожа історія, коли на районі побудували дев‘ятиповерхівку на Липинського, 3 - там, де мав бути спортивний майданчик. Нам так само обіцяли, що все буде: і місця для авто, і майданчики. В результаті їхні авто стоять по наших дворах і навіть їхні смітники - в нас під вікнами, на нашій території. І буде знову повторення історії, бо землі просто немає! Але якщо той будинок на 90 квартир, то цей хочуть звести на 280», - зауважила Лідія Байдак, голова ОСББ одного із сусідніх будинків.

Мало паркувальних місць

Попередньо до проектантів вже висловлювали зауваження стосовно малої кількості паркомісць. За нормами на заплановані 280 квартир та комерційні приміщення тут мало б бути щонайменше 180 місць для автомобілів, проте в попередньо оприлюдненому проєкті передбачено лише 39.

На громадські слухання принесли інші матеріали, де вказали, що будинок матиме підземну парковку. Це приміщення також буде виконувати роль укриття.

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?
Авторка проєкту - Тетяна Бідзіля. На іншому фото - мешканець сусіднього будинку

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?

Як пояснив голова ОСББ сусіднього будинку Валерій Корпач, через ділянку, де хочуть зводити будинок, проходить водогін. Також тут через глибинні роботи на сусідніх об’єктах уже підтікають підвали. Відповідно, виникають сумніви, чи вдасться тут без нових проблем виконати підземні роботи, а тим більше - споруджувати підземний паркінг.

Проте присутній на заході керівник головний архітектор міста Веніамін Туз більшість зауважень відкидав, пояснюючи, що такі питання потрібно розглядати вже на етапі вивчення проєкту будинку, а не при розгляді змін до плану територій.

Збільшення трафіку

«На вулицях Сухомлинського і Карпенка-Карого дуже великий потік машин. Поява нової багатоповерхівки - це ще додатковий трафік. Ви знаєте, що в цьому районі постійно трапляються ДТП і 3-4 на рік - зі смертельними наслідками?!» - емоційно виступив ще один мешканець мікрорайону Юрій.

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?
Мешканці сусідніх будинків

Електромережі і школи/садки

Серед інших зауважень від лучан: перенасичені електромережі у 55-му мікрорайоні і неможливість збільшити потужність трансформатора або збудувати новий. А ще - заповнені вщент місцеві школи 26 і 27 та садочок.

На захід також прийшов керівник луцького ДАБІ Владислав Троц. Він, як і місцеві мешканці, звернув увагу на те, що вся земельна ділянка фактично - в забудові, а тому не лишається місця ні на дитячий майданчик, ні навіть на нормальний доїзд пожежного автомобіля. А поруч із майбутнім будівництвом - уже приватна земля сусідських ОСББ.

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?
Керівник луцького ДАБІ Владислав Троц, депутатка Луцької міської ради Алла Надточій

* * *

За підсумками громадських обговорень проєктанти повинні врахувати наступні зауваження:

  • Забезпечити круговий об'їзд навколо будинку і відступ не менше 6 м для дотримання правил пожежної безпеки.
  • Облаштувати підземний паркінг обов‘язково, можливо, навіть дворівневий.
  • Передбачити дитячі і спортмайданчики.
  • Зменшити відсоток забудови, щоб залишилося вільне місце для благоустрою.
  • Врахувати відстані до сусідніх будинків.

Крім того, варто зауважити іще ряд порушень, які не відповідають будівельним нормам:

  • Порушені протипожежні вимоги, неможливий доїзд пожежного автомобіля (п. 15.3.1 ДБН Б.2.2-12:2019).
  • Вдвічі більша щільність заселення, ніж це дозволено нормами. Для того, щоб проживання було комфортним, а район не перетворився на «мурашник» із людей, передбачене обмеження при будівництві нових багатоповерхівок: не більше 450 осіб/га. У проекті, який розглядали, така цифра становить 901 особа/га, тобто – вдвічі більше за норму (п. 6.1.16 ДБН Б.2.2-12:2019).
  • Немає достатнього озеленення. Згідно із нормами, площа озеленення має становити 6 м2/особу. На 280 квартир тут буде проживати 665 потенційних мешканців. Тобто тут мало б бути щойнайменше 0,4 га зелених зон. У плані передбачено лише 0,221 га (т. 6.4 ДБН Б.2.2-12:2019).
  • Немає місця для дитячих і спортивних майданчиків, не передбачені зони для вигулу собак. На графічних матеріалах ДПТ відсутні будь-які зони для відпочинку, і при запланованому розташуванні об’єктів їх спорудження неможливе (т. 6.4 ДБН Б.2.2-12:2019).

Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?Чому лучани проти нового будинку скандального забудовника ЖК «Сафрон»?

Людмила ЯВОРСЬКА

Можливо зацікавить