Частині українців змінено порядок обчислення пенсійного стажу: деталі

Частині українців змінено порядок обчислення пенсійного стажу: деталі

Пенсійний фонд України змінив порядок обчислення стажу депортованим особам.

Про це повідомляється на сторінці фонду у Фейсбуці.

Депортованим особам, які знаходилися на спецпоселенні, періоди роботи на спецпоселенні зараховуються до страхового стажу для призначення пенсії у потрійному розмірі відповідно до Закону України від 15 лютого 2022 року №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Для зарахування у потрійному розмірі відповідних періодів роботи, що мала місце до 1 січня 2004 року, необхідно надати документи про:

  • належність до депортованих осіб (посвідчення). Посвідчення видається уповноваженим органом, в т.ч. місцевою держадміністрацією.
  • час (період) перебування на спецпоселенні. Час перебування на спецпоселенні визначається періодом з моменту депортації до моменту зняття режиму спецпоселень.
  • періоди роботи на спецпоселенні.

Пенсійний фонд зазначив, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи або архівними установами.

Можливо зацікавить