Чехія за те, щоб повністю призупинити спрощений візовий режим із росією і білоруссю

Чехія за те, щоб повністю призупинити спрощений візовий режим із росією і білоруссю

Чехія, яка зараз головує в ЄС, запропонує повністю призупинити дію угод про спрощення візового режиму з росією та білоруссю на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Празі. Втім, про заборону поїздок для туристів із рф і рб не йдеться — попри відповідні заклики низки країн.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського, пише ЕСПРЕСО.

Уточнюється, що про заборону поїздок для туристів з РФ та Білорусі не йдеться — попри відповідні заклики низки країн, зокрема, Естонії, у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Скасування спрощеного порядку видачі шенгенських віз громадянам росії та білорусі все одно дозволить їм подавати документи на короткостроковий в’їзд. 

Але це збільшить час оформлення віз, вимагатиме більше документів і збільшить витрати до 80 євро з 35 євро.

Відомо, що міністри закордонних справ ЄС у Празі не будуть оприлюднювати офіційні висновки. До ухвалення остаточного рішення минуть ще тижні, йдеться у матеріалі.

Балтійські лідери вже сигналізували, що вони можуть просувати регіональну заборону на російські візи, якщо ЄС не дасть твердої відповіді. Зокрема, президент Литви Ґітанас Науседа заперечує, що російський народ не повинен нести відповідальність за вторгнення.

Фото: gettyimages

Можливо зацікавить