Через черги на волинському «Ягодині» Україна втрачає мільйони

Через черги на волинському «Ягодині» Україна втрачає мільйони

Ситуація на волинському ПП «Ягодин» на кордоні з Польщею наразі критична. Через великі черги, Україна втрачає колосальні суми, які б могли надходити до бюджету. Йдеться про суму від 55 до 60 мільйонів гривень.

Про це під час брифінгу розповів заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм, повідомляє 24 канал. 

Мустафа Найєм зазначив, що через те, що українські вантажівки повинні довго стояти у чергах, а до Польщі потрапляє лише близько 2 десятків вантажівок на день, Україна недоотримує мільйони гривень у свій бюджет. У доларовому еквіваленті це теж мільйони.

Міністр інфраструктури Олексій Кубраков уточнив, що щодня проїзд вантажівок через «Ягодин» приносив Україні в середньому від 55 до 60 мільйонів гривень. Зараз усі ці доходи втрачені.

 

Зараз Міністерство інфраструктури веде активні перемовини з поляками щодо цієї ситуації. Крім того, сьогодні, 9 вересня, в Україну прибуває прем’єр Польщі Матеуш Моравецький. Під час зустрічей із ним також обговорять ситуацію із чергами на кордоні.

Перші домовленості України та Польщі

Згодом Мустафа Найєм повідомив, що Україна та Польща досягли перших домовленостей щодо ситуації на кордоні. Так із 8-ої ранку 9 вересня на пункті пропуску «Устилуг - Зосін» поза чергою пропускатимуть порожні вантажівки як українські, так і польські.

«Прикордонний пункт пропуску «Устилуг - Зосін» - найближчий до переїзду «Ягодин - Дорогуськ». Впровадження режиму виїзду порожнього транспорту в Устилузі має призвести до скорочення черг у «Ягодині», - наголосив Найєм.

Нагадаємо, що через повномасштабне вторгнення Росії та дії окупантів у Чорному морі, експорт України через порти став майже неможливим, тому його почали здійснювати в основному наземним шляхом. Через це почали виникати затори на пунктах пропуску між Україною та Польщею, однак прикордонники з обох сторін працювали ефективно. 

Однак цього не можна сказати про польський фітосанітарний та ветеринарний контроль. Їхня ефективність знизилася і на добу Польща приймала лише 20 - 25 українських вантажівок.

Як наслідок, на пункті пропуску «Ягодин» утворилися черги з майже 3 тисяч вантажівок, протяжністю 45 кілометрів. Саме тому українська та польська сторони й домовлялися про пропуск порожніх фур через «Устилуг - Зосин». 

Колаж 24 канал

Можливо зацікавить

Волинські проєкти виграли грант від ЄС на понад 7,5 млн євро

Волинські проєкти виграли грант від ЄС на понад 7,5 млн євро

поховання військового
відео
фото

Довгий час вважався зниклим безвісти: на Волині попрощались із Героєм Максимом Турецьким

Павло Лебідь
відео

День народження під арештом: скандальновідомий Паша «Мерседес», що служив на Волині, не зміг вийти за паркан для привітань

поховання військового
відео

Місяці очікувань обірвала чорна звістка: на Волині попрощалися із Героєм Василем Цапом

Війна в Україні

З початку вторгнення захищав Україну: на Луганщині загинув Герой з Волині Ігор Клапіюк

Нагорода Сирський

Призвався до війська з Волині: Сирський нагородив захисника почесною відзнакою

Мазь

Помічна при опіках, висипах, гоїть рани: на Волині виготовляють лікувальну мазь

пампушки
відео

«Пампушки на максималках»: волинський блогер-пекар розповів, як приготувати часникові булочки

погода

Опади та заморозки на Волині: як зміниться погода наступного тижня