Червоний Хрест заявив про реєстрацію сотень військових, що вийшли з «Азовсталі»

Червоний Хрест заявив про реєстрацію сотень військових, що вийшли з «Азовсталі»

Команда Міжнародного комітету Червоного Хреста зареєструвала сотні українських військових, які вийшли із заводу «Азовсталь» у заблокованому Маріуполі. Про це йдеться у заяві організації, опублікованій 19 травня.

17 травня МКЧХ розпочав реєстрацію бойовиків, які залишають завод «Азовсталь», у тому числі поранених, на прохання сторін. Операція продовжилася в середу і ще триває у четвер. МКЧХ не перевозить військовополонених до місць їх утримання.

Процес реєстрації передбачає заповнення форми з особистими даними, такими як ім’я, дата народження та найближчий родич. Ця інформація дозволяє МКЧХ відстежувати тих, хто був захоплений, і допомагати їм підтримувати зв’язок зі своїми сім’ями.

Відповідно до мандата, наданого МКЧХ державами згідно з Женевськими конвенціями 1949 року, МКЧХ повинен мати негайний доступ до всіх військовополонених у всіх місцях їх утримання. МКЧХ має бути дозволено опитувати військовополонених без свідків, а тривалість і частоту цих відвідувань не повинні бути надмірно обмежені. Коли дозволяють обставини, кожна сторона конфлікту повинна вжити всіх можливих заходів для пошуку та збору загиблих.

МКЧХ підтримує конфіденційний діалог зі сторонами конфлікту щодо їхніх зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом.

Можливо зацікавить