Чи буде наступ з території Білорусі на Волинь: прогноз Інституту вивчення війни

Чи буде наступ з території Білорусі на Волинь: прогноз Інституту вивчення війни

Тиск Москви на Мінськ призвів до зворотного результату - і пряма участь білоруських військових у війні вкрай малоймовірна, вважають дослідники Інституту вивчення війни.

Про це пише ВВС News Україна.

Російська влада проводить «інформаційні операції», що натякають на можливу пряму участь білоруських військ у вторгненні, причому іноді цим кампаніям підіграє і білоруський президент Олександр Лукашенко. Метою таких «операцій» ISW називає прагнення змусити Україну тримати частину військ на білоруському напрямку та не дати їй посилити свої позиції в інших місцях.

Чи буде наступ з території Білорусі на Волинь: прогноз Інституту вивчення війни

«Водночас малоймовірно, що Білорусь вторгнеться в Україну в найближчому майбутньому, хоч би яким був хід цих «інформаційних операцій»», - упевнені експерти ISW.

Спроби змусити Мінськ вступити у війну ISW називає частиною зусиль зі зміцнення контролю над Білоруссю.

Росія, на думку експертів, прагне створити постійну військову базу у Білорусі та здійснювати прямий контроль над білоруськими збройними силами.

«На початку грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу зустрічався з Лукашенком, ймовірно, не лише задля зміцнення двосторонніх зв'язків у сфері безпеки, а й посилення тиску на Білорусь», - вважають у ISW.

У лютому Лукашенко запропонував білоруські території для підготовки вторгнення до України. Білорусь надає свій повітряний простір для запуску ракет, а також критично важливі шляхи сполучення.Однак ця підтримка одночасно знижує здатність білоруських збройних сил проводити власні військові операції.

ISW посилаються на проєкт «Білоруський Гаюн», який стверджує, що Мінськ передав російським військовим близько 100 танків Т-72А - ймовірно, під виглядом відправки їх для модернізації до Росії.Те ж джерело розповідало про передачу 60 БМП-2.

«Це може в довгостроковій перспективі обмежити можливості участі Мінська у вторгненні», - йдеться у звіті.

Підтримка війни з боку Лукашенка та тиск Росії на Білорусь також, ймовірно, викликають тертя в білоруських збройних силах. Білоруські військові, безумовно, знають про значні втрати, завдані російськими військами в Україні, і не хочуть зазнати втрат самі. Цілком імовірно, що деякі воєначальники могли б висловити небажання чи навіть категоричну відмову, якби Лукашенко вирішив вторгнутися до України, вважають автори огляду.

У цій ситуації Лукашенко, на їхню думку, намагається протистояти тиску Росії, заявляючи, що НАТО готується напасти на Білорусь.

«Білорусь навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку всередині країни, - резюмує ISW, - Лукашенко усвідомлює, що вторгнення підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки очевидно, що зусилля Росії щодо забезпечення повного контролю над Білоруссю увінчалися успіхом».

Можливо зацікавить

Сергій Притула

«Читаю коментарі, щоб відпочити»: Сергій Притула у Луцьку розповів про хейт в інтернеті

Знайшли студентку, яку 3 дні шукали на Волині

Знайшли студентку, яку 3 дні шукали на Волині

Григорій Пустовіт, день народження, Луцьк

29 березня: хто з волинян святкує День народження

Сергій Притула

Сергій Притула у Луцьку розповів, що думає про псевдоволонтерів

Олександр Олійник

Мати впевнена, що Герой, а в частині кажуть, що покинув поле бою: півтора роки рідні не можуть знайти військового з Волині

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком
фото

Син Героя, як і батько, захищає Україну: на Волині попрощалися із полеглим Василем Гавруком

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян
відео

Бійці Волинської бригади ТрО на сході України знищили «буханку» росіян

Поховання військового
фото

Сказали, що отримав надважкі поранення, а наступного дня сповістили про смерть: на Волині попрощалися з Героєм Петром Хомичем

кіокушинкайкан карате

У Луцьку відбудеться Чемпіонат України серед юнаків з кіокушинкайкан карате