Чи матимуть українці вихідні на Великдень та травневі свята під час воєнного стану

Чи матимуть українці вихідні на Великдень та травневі свята під час воєнного стану

Цьогоріч навесні українці не матимуть додаткових вихідних через воєнний стан. Про це повідомляє Державна служба України з питань праці. 

Загалом статтею 73 Кодексу законів про працю України встановлено 9 святкових днів (зокрема 1 травня – День праці, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) та 4 неробочі дні – релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня і 25 грудня – Різдво Христове, один день (неділя) – Пасха (Великдень), один день (неділя) – Трійця).

У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Таким чином, навесні 2022 року мали б бути вихідними днями понеділки 25 квітня (перенесення вихідного з 24.04.2022), 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022) та 9 травня (святковий день).

Однак згідно із законодавством встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 25 квітня, 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку (під час воєнного стану). 

Можливо зацікавить