Чи планують будувати на Волині сміттєспалювальний завод та сучасні полігони для відходів

Чи планують будувати на Волині сміттєспалювальний завод та сучасні полігони для відходів

На Волині планують зменшити захоронення відходів до 30 замість існуючих 97%. Про це йдеться у регіональному плані управління відходами у Волинській області до 2030 року.

Відповідний документ прийняли на позачерговому сесійному засіданні Волинської облради.

Його розробили відповідності до національної концепції поводження з побутовими та небезпечними відходами. Після попереднього обговорення в експертному та громадському середовищах, його відкоригували та схвалили на депутатській комісії.

Основа регіонального плану дій - це сортування і переробка відходів. А саме, планують збільшити з 50% до 100 охоплення населення збиранням побутових відходів. Крім того, у планах - запровадження роздільного сміттєзбирання, яке зараз - швидше виняток з правил. Захоронення відходів  зменшать до 30% замість існуючих 97, решту ж сміття перероблятимуть. Доцільно також в області застосовувати компостування, оскільки 40% відходів на Волині - це органіка. 

Також розробники стратегії дійшли висновку, що на Волині недоцільно будувати сміттєспалювальний завод. Проте потрібно розширювати сміттєсортувальні станції, пункти збору вторсировини, компостні поля чи установки для переробки біовідходів, а також сучасні полігони для захоронення відходів, що не підлягають переробці.

Фото - ілюстративне.

Можливо зацікавить