Чи законно вручають повістки на вулицях, та наскільки Волинь виконала план з мобілізації, - роз'яснення терцентру комплектування

Чи законно вручають повістки на вулицях, та наскільки Волинь виконала план з мобілізації, - роз'яснення терцентру комплектування

Сьогодні у волинян виникає багато питань стосовно законності вручення військових повісток на вулицях та у різноманітних закладах. А саме, де, хто і коли має їх вручати, та хто підлягає зараз мобілізації. Адже 24 лютого був підписаний указ Президента України про загальну мобілізацію, який потрібно виконати до кінця травня. Як це відбувається на Волині, наскільки виконано план мобілізації наразі під час брифінгу 2 травня розповів начальник сектору мобілізаційно-оборонної роботи Волинського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Павло Свадовський.

"Станом на сьогодні план з мобілізації по Волинській області виконано на 86%. І це досить високий показник. І наразі ми справляємося з поставленим планом. Стосовно хвиль мобілізації, то такого поняття  документально не існує, це лише умовне розділення. Адже на початку ми почали комплектувати визначені частини оперативним резервом першої черги, тобто тими військовозобов'язаними, які входили до цього резерву. А саме, це військові, які починаючи з 17 березня 2014 року були мобілізовані й проходили службу у військових частинах, виконувати завдання у районі АТО та ООС, або ж строковики. Вони відповідними командирами військових частин була зараховані в оперативний резерв, і саме командири визначили, люди яких облікованих спеціальностей їм потрібні. Крім того, ще тодішні військові комісари могли включати таких людей до резерву першої черги, якщо вони з березня 2017 року пройшли підготовку", - розповів Павло Свадовський.

За його словами, до другої ж черги увійшли ті, хто зараховувався до військової частини тероборони. У третю умовну хвилю підуть офіцери запасу, які пройшли вищі навчальні заклади з військовою кафедрою.

Чи законно вручають повістки на вулицях, та наскільки Волинь виконала план з мобілізації, - роз'яснення терцентру комплектування

Стосовно законності вручення повісток, то Свадовський каже, що працівники обласних терцентрів комплектування діють лише в межах закону. Адже громадяни України з моменту оголошення мобілізації повинні самостійно з'явитися у терцентри, стати на облік та пройти медкомісію.

"Багато хто ухиляється від цього. Стосовно цього є певні пропозиції, які виправити це. Тому вручення таких повісток у центрах зайнятості, сервісних центрах ВМС, чи торгових центрах є нормальним. Працівники нашого центру разом з поліцією зупиняють громадян, перевіряють документи й запрошують їх прибути до терцентру комплектування", - зазначає Свадовський.

Що ж стосується переселенців, то кількість людей, які стають на облік зменшилася. Для прикладу з 16 тисяч стало на облік понад двох тисяч. 

"Це відповідальні громадяни, які розуміють ситуацію в країні. Але є й такі, які не мають бажання захищати державу", - каже військовий.

З приводу студентів, які мають відстрочку до кінця навчального року, то тут потрібно точно знати, чи не переведений він на заочну форму, та чи не відрахований з вишу.

"З моменту мобілізації у нас призивний вік з 18 до 27 років, і якщо студент знаходиться на обліку призовника, то його не призиватимуть. За виключенням, якщо він сам не зголоситься на це. Стосовно студентів, які навчаються за кордоном, то тут нам потрібно знати, чи продовжує він там навчання, чи не переїхав в іншу країну, а для цього потрібен певний документ. Крім того, студенти після закінчення канікул хочуть повернутися до навчання за кордоном, а їх не випускають за кордон, адже не приносили нам довідки. Проте у всіх випадках ми йдемо на зустріч", - наголосив Свадовський.

Можливо зацікавить

Сірий паспорт іноземця, мобілізація

Обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних: українці за кордоном знайшли вихід

МЗС, обмеження надання консульських послуг

Обмеження консульських послуг для військовозобов'язаних за кордоном: в МЗС дали офіційне роз'яснення

Мобілізація багатодітних батьків, аліменти

Багатодітних батьків можуть мобілізувати: у Мін'юсті пояснили назвали умови

З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний перелік

З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний перелік

Погода

Погіршення погоди на Волині: коли прийде довгоочікуване потепління

Напад

Звʼязали та обпікали праскою: підозрюваного в організації нападу на підприємця з Волині відпустили під домашній арешт

мобілізація ухилення

Мобілізація в Україні: батька сімох неповнолітніх дітей суд визнав винним в ухиленні від призову

війна нагорода
фото

Віддали своє життя за Україну: на Волині рідним загиблих Героїв вручили посмертні нагороди

Війна Волинь

Обірвалось життя: на Волині прощатимуться з Героєм Олександром Мажулою