Чим небезпечний генератор і як ним правильно користуватися. Поради волинянам

Чим небезпечний генератор і як ним правильно користуватися. Поради волинянам

Електрика вимикається - вмикаються генератори. Попри те, що ці прилади рятують від блекаута, вони ж і несуть загрозу. Щоб не отруїтися чадним газом і не травмуватися, користуючись генераторами, слід дотримуватися правил пожежної безпеки і не забувати про інструкцію з використання цих приладів.

За словами речника управління ДСНС у Волинській області Володимира Нестерова, в Україні вже зафіксовані випадки травмування і загибелі людей під час порушення правил експлуатації переносних джерел живлення. Зокрема йдеться про генератори, які працюють на двигунах внутрішнього згорання. 

«Ситуація в державі складна, тому, звичайно, люди шукають вирішення проблем, але потрібно пам’ятати про правила безпеки, які є в тому числі і до цих переносних приладів живлення», - підкреслює речник волинських рятувальників.

Він розповів про правила, які потрібно пам'ятати під час використання генераторів:

1. Суворо забороняється встановлювати такі прилади всередині приміщення: це агрегат, який повинен охолоджуватися, а продукти горіння повинні виділятися виключно на свіжому повітрі.

2. Забороняється встановлювати генератори на балконі - їх можна використовати виключно ззовні будівель, але відстань повинна бути не менше 6 метрів. Виняток є лиш у тому випадку, коли стіна, за якою стоїть пристрій - не горюча, протипожежна. 

3. Запас палива для пристороїв повинен зберігатися окремо від них на відстані не менше 10 метрів. 

4. Краще не використовувати генератори чи інші пристрої, що продукують електричну енергію або тепло, які не є сертифікованими в Україні, а взагалі заборонено використовувати ті, що якимось чином модифіковані громадянами, які не мають на це ліцензії або відповідних фахових навичок. Саморобні прилади - потенційне джерело небезпеки. 

5. Заборонено під'єднувати генератор до електричної мережі (це прописано в інструкції, з якою теж потрібно ознайомитися перед використанням).

Володимир Нестеров зазначає, що інструктаж перед використання повинна провести людина, яка реалізує товар. 

«Щодо наших фахівців: як би ми не хотіли, але біля кожного будинку ми не зможемо побувати. Тому тут важливо розуміти відповідальність щодо безпеки багатоквартирних будинків, де керівники ОСББ чи управляючі команії купують прилади», - каже Нестеров.

Він додає, що згідно з чинним законодавством, структура, яка утримує будь-який об’єкт, відповідає за його пожежну безпеку. Рятувальники додають, що вони готові провести навчання та інструктажі. Водночас громадяни повинні пам’ятати, що спочатку інструкція, потім - використання.

«Генератор небезпечний і тим, що може вибухнути, і своїми викидами, але випадки, які вже є в Україні, свідчать про те, що саме продукти горіння, які утворює цей прилад, наробили біди. Тобто зараз ми говоримо про чадний газ, який виділяється в процесі горіння палива в генераторі», - підкреслює Нестеров.

До слова, у зв'язку з відключеннями електроенергії, на Волині люди частіше почали використовувати для приготування їжі газові балони. Однак в області вже були нещасні випадки через їх неправильну експлуатацію. Тому рятувальники наголошують, що використовувати газові балони у будинках теж потрібно із суворим дотриманням правил пожежної безпеки.

Можливо зацікавить