Чистий Четвер: як святкується і що заборонено робити

Чистий Четвер: як святкується і що заборонено робити

Чистий четвер або Великий четвер - це передвеликоднє свято, яке добре відоме українцям. У цей день усі члени сім'ї рано встають та ретельно миються. Чистий Четвер відзначається в Страсну седмицю - це останній тиждень перед Великоднем, який закінчує Великий піст 2023.

Про це пише Уніан

Чистий Четвер щороку відзначається в різну дату залежно від дати Великодня. Чистим або Великим називають останній четвер перед Великоднем. А дата Великодня розраховується за місячним календарем.

Раніше ми розповідали, коли Великдень 2023. У православних вона відзначається 16 квітня - відповідно, чистий Четвер святкується 13 квітня.

Історія і суть свята чистий Четвер

Великий четвер або Чистий четвер є одним із днів Страсної седмиці - тижня, присвяченого найважливішим подіям із земного життя Ісуса.

У Чистий четвер віруючі згадують Таємну вечерю, на якій Ісус вперше встановив обряд Євхаристії. Також на Таємній вечері Ісус омив ноги своїм учням, з чим і пов'язані звичаї свята.

Звичаї і традиції в Чистий четвер

У Чистий четвер прийнято повністю мити своє тіло. Помитися варто якомога раніше, найліпше - з першими променями сонця. Батьки обов'язково миють маленьких дітей. Добре в цей день прийняти баню.

Існують і інші традиції на Чистий четвер:

  • у будинку проводять генеральне прибирання, миють підлогу і всі вікна, перуть постільну білизну;
  • стрижуть волосся і нігті, щоб виглядати акуратно і охайно;
  • викидають все сміття, старий мотлох і зламані речі, а непотрібні, але придатні до використання речі відносять до церкви або роздають нужденним;
  • відвідують богослужіння і приєднуються до причастя.

Також з цього дня віруючі вже починають готуватися до Великодня, закуповуватися на святковий стіл і пекти паски. У будинку вже панує атмосфера свята, хоча піст ще не закінчився.

Що не можна робити в Чистий четвер

Існує чимало заборон в Чистий четвер. Серед них є як підтверджені церквою, так і народні забобони. Ось що не можна робити в Чистий четвер:

  • їсти м'ясо, молочні продукти і яйця, адже ще триває піст;
  • бути брудними і ходити в брудному одязі;
  • розводити безлад в будинку, залишати немитий посуд;
  • сваритися і лаятися матом;
  • відмовляти в допомозі, якщо до вас звернулися з проханням.

Що стосується праці в цей день - працювати в Чистий четвер церква дозволяє. Адже попереду Великдень і роботи дуже багато. Також в цей день дозволяється працювати в саду і городі.

Читайте також: 

Можливо зацікавить