Членство України в ЄС та НАТО стане гарантією довгострокового миру та стабільності

Членство України в ЄС та НАТО стане гарантією довгострокового миру та стабільності

Членство України в ЄС і НАТО не слід сприймати як благодійність чи відкуп. Воно становить прагматичний інтерес для самої європейської спільноти. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час свого виступу в Оксфорді у Великій Британії 13 березня, передає Суспільне.

За словами Кулеби, членство України в ЄС та НАТО стане гарантією довгострокового миру та стабільності.

Кулеба, зокрема, заявив:

Немає альтернативи міцному закріпленню України як частини Заходу, до якого вона завжди належала;Безпека всієї Європи невіддільна від безпеки України;Вступ України до НАТО та ЄС відповідає стратегічним інтересам Заходу.За його словами, невизначеність щодо членства України в ЄС і НАТО була однією з найсерйозніших стратегічних помилок.

«Західні політики виправдовували свою нерішучість, представляючи її як обережну політику, спрямовану на заспокоєння страхів Росії. Натомість це була не стратегія, а відсутність стратегії», — зазначив міністр.

Росія, на відміну від Заходу, завжди мала довгострокову стратегію щодо України, додав Кулеба. За його словами, Росія діяла там, де Захід вагався. І чим довше двері ЄС і НАТО для України залишалися навстіж закритими, тим більше зростало переконання президента РФ Володимира Путіна, що він може розширити кордони Росії на захід з несуттєвими наслідками для себе або взагалі без них.

«Потрібен був спротив України геноцидній агресії Росії, щоб усі остаточно переконалися: Україна дійсно є невід’ємною частиною Європи та Заходу. Ми не шукаємо абстрактних «європейських горизонтів». Україна не мусить нікуди йти; вона бореться за право залишатися там, де завжди була: в Європі», — сказав Кулеба.

Україна в ЄС

На початку квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого було необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС. На його заповнення пішло менш як місяць.

За даними соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Центру «Нова Європа», більшість французів, нідерландців та німців схвалили надання Україні статусу кандидата. Крім людей, цю ініціативу підтримали і європейські лідери.

17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови, що надалі в країні проведуть низку важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами, корупцією та основоположними правами. Водночас президент Франції наголосив, що якби не війна, Україна б не отримала цей статус.

23 червня ЄС остаточно надав Україні статус кандидата.

 

Читайте також:

 

Можливо зацікавить