Чому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там буде

Чому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там буде

У Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 завершують роботи з демонтажу гаража, на стіні якого був мурал Гостинного двору Прайзлерів.

Станом на 26 грудня там завантажують на автомобілі залишки цегляного гаража та планують прибрати територію.

Як повідомили виданню ВСН у департаменті муніципальної варти Луцька, відповідне рішення про демонтаж споруди було прийняте міською радою від 21 грудня.

«Демонтаж наразі фактично завершено і проводяться заходи з відновлення благоустрою та прибирання», - зазначив заступник директора департаменту Роман Кулик

Чому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там буде

У департаменті економічної політики Луцька розповіли, що планують в майбутньому робити з цією територією.

«На цьому місці колись був чеський двір, який планують відновити й наразі цей об'єкт готують до пропозиції потенційним інвесторам. Будівля там фактично збережена, але потребує капітального ремонту і вкладень значних коштів. І аби його не можна було відчужити, то його запропонують інвесторам. 

А гараж, який наразі демонтують, був побудований за декілька метрів від будівлі, яку пропонуватимуть інвестору, і встановлений він ще за радянських часів без відповідних документів та з порушеннями державних будівельних норм та протипожежної безпеки. Він не складає ніякої архітектурної цінності, тому його й демонтують», - каже директор департаменту Борис Смаль.

Знесення гаража на якому був намальований логотип Гостинного двору Прайзлерів неабияк обурило громадську організацію «Семиярусна гора», яка з дозволу міської ради облаштувала там публічний простір. Зокрема, на території спільно з волонтерами відновили історичне каміння, висадили рослини, виготовили сцену та вуличні меблі й намалювали мурал.

«Перед проведенням усіх робіт «Семиярусна гора» уклала меморандум про співпрацю з міською радою. Однак зруйнувавши муралом із лого Гостинного двору міська рада порушила його умови. Окрім зруйнованого стінопису, велику кількість багаторічних рослин переїхала важка техніка і їх не вдалося врятувати. Таке ставлення до громадських ініціатив є недопустимим і підриває всі можливі кредити довіри до міської влади», - повідомляють представники організації у соцмережі.

Чому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там буде

За словами Бориса Смаля, ще восени до Луцької міськради звернулася громадська організація, яка за кошти інвестора планувала там облаштувати молодіжний простір.

«Тоді ми їх повідомили, що збираємося пропонувати цю територію інвесторам десь в грудні й цікавилися, чи достатньо їм буде часу на проведення своїх заходів. В результаті ми уклали з ними меморандум, який закінчується 31 грудня, і весь цей час сприяли їй у роботі. Загалом вони свої заходи провели й ми виконали свої умови, тому й розпочали демонтаж гаража на стіні якого був мурал Гостинного двору прайзлерів. Проте його нанесли без будь-якого дозволу, але ми на це «закрили очі».

Але після обурливих дописів цієї організації у соцмережі я лише з п'ятого разу зв'язатися з їхнім керівником, аби дізнатися, що ж пішло не так. На що отримав відповідь: «Я розмовлятиму з вами лише в публічному просторі». Хоча до знесення цього гаража непорозумінь не виникало і жодного дзвінка до нас стосовно демонтажу не було. Але ми не будемо агресивно відповідати на їхні коментарі, а навпаки готові до розмови та пропонуємо інші місця для їх роботи», - розповів Борис Смаль.

Чому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там будеЧому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там будеЧому в Старому місті у Луцьку знесли мурал, і що там буде

Історична довідка: гостинний двір Прайзлерів, або Гостинний двір - пам’ятка архітектури початку XX століття у Луцьку. Комплекс будівель знаходиться в Старому місті на вулиці Кафедральній 4, по дорозі від замку Любарата до Лютеранської кірхи.

На його місці до пожежі 1617 року стояв православний храм на честь покровителя міста святого Миколая, а згодом до пожежі 1781 року - монастир боніфратрів. Після Першої світової війни родина волинських чехів Прайзлерів надала йому функції готелю, ресторану, сільськогосподарського магазину та чеського клубу. Популярними були в ресторані музиканти-караїми. Після 2-ї Світової війни в будинку розмістили аптечне управління та медичний коледж.

Текст - Юлія Антонюк

Можливо зацікавить

Біля Луцька демонтували 12 недіючих блокпостів

Біля Луцька демонтували 12 недіючих блокпостів

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

У Луцьку затримали чоловіка, який на вулиці погрожував жінці пістолетом

На війні загинув 25-річний Герой з Луцька
історії війни

«Не встигла подумати про нього – він уже телефонував»: командиру інженерно-саперного взводу з Луцька навіки 25 років

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку
відео

«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку продається кав'ярня

Власник виїжджає за кордон: у Луцьку продають кав'ярню

Шевчук Євро-2024

Відомий ексфутболіст з Луцька прокоментував гру збірної України у фіналі плей-оф Євро-2024

спецпризначенець петиція

Планував одружитися після війни: бійцю луцького «Любарта» просять посмертно присвоїти звання Героя України

журналіст смерть

Обірвалося життя секретаря Волинської облорганізації Національної спілки журналістів України

буревій Луцьк
фото

У центрі Луцька буревій повалив паркан