Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

Кілька спортсменів із інвалідністю з різних регіонів України та різних видів спорту заявили про «побори», тиск, погрози та примусові звільнення з команд з боку тренерів і керівництва федерацій або обласних осередків «Інваспорту». Дехто з них припустив або й прямо вказав на причетність до ймовірних корупційних схем очільників Паралімпійського комітету та окремих спортивних федерацій. Ті відкидають звинувачення, а в Паралімпійському комітеті запустили внутрішнє розслідування.

Наразі публічно висловилися щонайменше четверо спортсменів з інвалідністю: дзюдоїсти Юрій Марченко й Ірина Гусєва, каноїст Сергій Ємельянов та каратистка Інна Візір. Спортсмени стверджують, що готові пройти перевірку поліграфом та свідчити в суді. Усі четверто заявляють про один і той самий неписаний «закон», як його називає Ємельянов: від спортсменів і тренерів нібито вимагали віддавати 10% коштів, зароблених за медалі на змаганнях.

Суспільне Спорт розповідає, що відомо про цей конфлікт, в чому конкретно полягають звинувачення атлетів та як на це реагують самі тренери й керівництво пара- й дефлімпійського спорту.

Юрій Марченко – дзюдо

Виступає серед спортсменів із порушенням зору (тотально незрячий), віцечемпіон Європи 2022 року.

Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

З лютого 2023 року Марченко почав публікувати на своїй сторінці у Facebook критику на адресу тренера рівненського центру «Інваспорту» Михайла Романкевича та президентки Спортивної федерації незрячих України Любов Жильцової. З 25 березня дзюдоїст став оприлюднювати відеозвернення, в яких описує проблеми, що, за його словами, присутні в структурі «Інваспорту».

Звинувачення, які озвучує Марченко:

  • Вказує, що не отримав гроші за «срібло» на чемпіонаті Європи-2022 (48 тис. грн): тренер пояснив, що це сталося через «помилку» з офіційним оформленням Юрія у рівненській команді, куди він перейшов з Дніпропетровської області.
  • Заявляє про моральний тиск і «побори»: нібито у спортсменів вимагають 10% з усіх виплат і «дерибанять між собою». Це підтвердив тренер Сергій Товчига, який каже, що умова про такий відсоток існує ще з 2000-х.
  • Каже про проблеми з забезпеченням, зокрема, за його інформацією, відсутні або доступні в обмеженій кількості медикаменти, на які «виділяють 5.5 тисячі гривень на спортсмена». Розповідає, що під час поїздок їм нібито надають лише одного водія, через що одного разу сталася ДТП, бо той «заснув».
  • Стверджує, що в збірній присутні люди з російським громадянством.
  • Вважає, що велика кількість паралімпійців фальсифікує дані про свою інвалідність, перебільшуючи її.

Марченко також звинувачує в байдужості або причетності до можливих корупційних схем президента Паралімпійського комітету України Валерія Сушкевича. Як каже дзюдоїст, він звертався до очільника комітету впродовж двох місяців та не отримав належної реакції, тож тепер Юрій пропонує Сушкевичу скласти повноваження.

Ірина Гусєва – дзюдо

Змагалася серед спортсменок із порушенням зору, дворазова віцечемпіонка Паралімпійських ігор (2016, 2021).

Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

Після заяв Марченка зі зверненням виступала й інша представниця рівненського параспорту Ірина Гусєва. Її відео від 26 березня набуло ще більшого розголосу та привернуло увагу до проблем у команді. Спортсменка пояснює, що таким чином хотіла підтримати колегу, хоч сама вже не виступає.

Звинувачення, які озвучує Гусєва:

  • Стверджує, що їй не давали належним чином проходити реабілітацію після травм та пропускати змагання, що, за її словами, спричинило ще більші проблеми зі здоров'ям.
  • Розповідає, що Романкевич вимагав принести йому 10% від паралімпійської винагороди та чинив моральний тиск.
  • Каже, що отримувала погрози від Жильцової: через те, що спортсменка збиралася в декрет, їй нібито не хотіли продовжувати контракт. Також Гусєва заявляє, що нібито без її відома її ставку знизили вдвічі, а пізніше й поготів поставили перед фактом, що її кар'єра завершена й на ній «хрест», а роботи в Рівному їй тепер не знайти.
  • Стверджує, що її позбавили права на довічну стипендію від президента через небажання ділитися грошима та критику неналежного медичного забезпечення.

Гусєва також виставила відео, в якому присутній запис, як каже спортсменка, розмови між Романкевичем і Марченком, який після конфлікту в Рівному хотів повернутися до Дніпра. На змонтованому відео чути здебільшого слова тренера. Зокрема, звучить таке:

«Тобі зарплату дали тоді, коли ти був «ніхто» й звали тебе «ніяк». На сьогодні ти теж не «зірка». Таких, як ти в Дніпрі, що рибу, б***ь, затягуєш у сіті. Там чемпіонів світу й Європи п'ятдесят людей, мабуть. З тобою носиться весь рівненський «Інваспорт» як із писаною торбою. Ти втратив 48 тисяч. Ну, вийшло так. І що тепер? Кінець світу? Ти ж на чемпіонаті Європи кричав «Україна», в першу чергу. Ти про гроші нічого не кричав. [...] Після цього я тебе в Рівному прописувати не буду, тому що на**р воно мені треба».

Як відреагували на заяву Гусєвої

Головний тренер збірної України з дзюдо серед спортсменів з порушенням зору Михайло Романкевич у коментарі Суспільному заявив, що «за відсотки мови не було» і що Ірина Гусєва сама «сказала, що планує завершити спортивну кар'єру». «Я взагалі не розумію, як я міг на неї тиснути. Вона — доросла людина», – додав наставник.

Президентка Спортивної федерації незрячих України Любов Жильцова також заперечує звинувачення у свій бік і стверджує, що її слова були «вирвані з контексту»: «Ніколи не могла подумати, що вона [Гусєва] буде трактувати мої рекомендації як погрози та моральний тиск»

Сергій Ємельянов – веслування на каное

Виступає серед спортсменів із порушенням опорно-рухового апарату (має ампутацію ноги), дворазовий паралімпійський чемпіон (2016, 2021).

Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

Ємельянов – поки що найтитулованіший спортсмен серед тих, хто наразі висловилися, та єдиний, на чиє звернення відреагував офіційною заявою Паралімпійський комітет України. 5 квітня каноїст опублікував допис, у якому розповів про те, що покинув збірну й зробив це не з власної волі.

Тепер Сергій намагається змінити спортивне громадянство та виступати за Грузію. Проте, якщо це станеться, він має чекати три роки, щоб знову змагатися, адже українська збірна відпускати його відмовилася.

Звинувачення, які озвучує Ємельянов:

  • Звинувачує тренера В'ячеслава Загребу та керівницю дніпровського «Інваспорту» Олену Зайцеву в тому, що вони замість нього ухвалили рішення про його завершення кар'єри в команді. Стверджує, що Зайцева вимагала в нього заяву на звільнення. За словами спортсмена, звільнити його намагалися ще з 2017 року через «порушення режиму» та «поганий вплив на команду».
  • Припускає, що негативне ставлення до нього з'явилося через те, що він перестав «ділитися 10% від суми преміальних» із Загребою. Незгодним, зі слів Ємельянова, погрожують «проблемами», позбавляють зарплатні й стипендій, а тих, хто бореться з цим, звільняють.
  • Стверджує, що Зайцева є засновницею турфірми, через яку нібито й «відмиваються» гроші.
  • Каже, що після того, як виставив на продаж паралімпійську медаль на підтримку ЗСУ, отримав дзвінок із запитанням, чому він зробив це без дозволу.
  • Заявляє, що після конфлікту в збірній хотів отримати відкріплення від Федерації каное України, але її президент Ігор Слівінський відмовив, бо за це «ніхто не заплатив».
  • Розповідає, що в нього вимагали віддати гонорари за співпрацю з «Моршинсько». Заявляє, що «шестиразова паралімпійська чемпіонка з плавання Єлизавета Мерешко віддала весь свій гонорар у розмірі 200 тисяч гривень».
  • Стверджує, що під час зборів команді видавали прострочене харчування, на яке спортсменам, з його слів, виділяють 5000 грн на збір, або не видавали взагалі.

Сергій Ємельянов каже, що звертався з цими проблемами до міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, але той нібито відповів: «Вирішуйте самі».

11 квітня Ємельянов разом із Марченком провели стрім, у якому додатково обговорили звинувачення. У цьому відео Юрій озвучив таку версію, чому зі спортсменів нібито збирали додаткові 10%:

«Пояснення від тренера було таке: ми збираємо ці гроші для Сушкевича, Сушкевич нібито віддає їх у Верховну Раду України, а ВР, відповідно, виділяє гроші для паралімпійців. Ось такий замкнутий цикл«.

«Ми не боїмося Паралімпійського комітету й «Інваспорту», – додає Ємельянов. – Тож будемо говорити тільки правду. За це ми зараз боремося, і я думаю, що ми переможемо. [...] Не будемо зупинятися ні перед чим, поки не доведемо, що всіх параспортсменів цькують, гноблять, забороняють навіть ставити «лайк» на публікації або їх переглядати. Це ми ніяк не відрізняємося від росіян? Ні, ми зробимо так, щоб відрізнялись».

«Вийшла немаленька сума з тих 10%, яка була відвезена Олені Зайцеві [після Паралімпіади-2020]. Це більше мільйона гривень тільки з параканое».

Як відреагував Паралімпійський комітет на заяву Сергія Ємельянова

Паракомітет висловив офіційну позицію, опублікувавши відповідний допис у фейсбуці: звернення каноїста назвали «цинічною, підступною і очевидною неправдою, вигаданами історіями, маніпулятивною і перекрученою інформацією людини, яка вирішила облити брудом, зробити наклеп [...] з метою помститися або «дотиснути» український паралімпійський загал для отримання миттєвого статусу спортсмена іншої країни і, відповідно, забезпечити участь у кваліфікаційних змаганнях від іншої країни та отримати можливість участі у Паралімпійських іграх-2024 від Грузії».

У комітеті пояснили, що не включили Ємельянова до складу збірної України на чемпіонат Європи-2022 через невиконаний план підготовки. Також у Паракомітеті зазначають, що саме він у жовтні 2022 року «ініціював своє звільнення». Комітет підтвердив, що Ємельянову відмовили в переході до Грузії з правом виступати вже в 2023 році.

Паракомітет також заперечує погрози й тиск з боку Олени Зайцевої, назвавши звинувачення Сергія на її адресу «безсовісною і суцільною брехнею».

«Очевидно, що ні у президента федерації, ні у тренерського складу не було ніяких причин залякувати Сергія Ємельянова, погрожувати йому звільненням, бо його цінували як талановитого спортсмена!»

Інна Візір (Мажара) – карате

Змагалася серед спортсменок з порушенням слуху, триразова чемпіонка Дефілімпійських ігор (2013, 2017).

Чотири атлети з інвалідністю звинуватили Інваспорт у корупції

Інна Візір стала першою дефлімпійкою у списку спортсменів, які за останні тижні заявили про корупцію в керівництві. 10 квітня каратистка опублікувала допис, у якому розповіла про свій досвід у Полтаві, де вона тренувалася в тренера Миколи Богодистого, та ставлення до спортсменів Федерації нечуючих України.

Звинувачення, які озвучує Візір:

  • Повторює про схему з 10%: за її словами, збір грошей пояснювали «благодійністю» та погрожували, що інакше вона не збудує кар'єру й не отримуватиме стипендію. З її слів, гроші команда заносила до кабінету президента Федерації нечуючих Леоніда Касіцького, а також віддавала тренерові в самому спортзалі.
  • Стверджує, що після початку конфлікту з тренером Богодистим, спортсменам стали призначати грошові штрафи, а з приходом нового тренера Олександра Буряка посилилося цькування в команді.
  • Згадує випадок, коли отримала травму (струс мозку і забій шийного відділу хребта) під час тренування зі спаринг-партнером Валерієм Сонних. Нібито на це ніхто не відреагував, крім її сестри Віти, а наступного дня тренер кричав на неї через те, що поїхала до лікарні без дозволу. Тоді, за версією Візір, на прохання Богодистого вона написала заяву про те, що травмувалася, коли «впала» на вулиці.
  • За словами Інни, коли вона захотіла змінити тренера, їй дали дискваліфікацію на два роки за «неспортивну поведінку». Пізніше нібито отримувала від Федерації нечуючих погрози та прохання «не наводити кіпіш».
  • Стверджує, що, коли зробила заявку на довічну стипендію від президента, тренер відмовився подати її документи.

У наступних постах Візір, зокрема, показала скріни переписок, на яких схоже, що у спортсменів вимагають гроші в примусовій формі, а також заявила, що з боку тренерів почалися тиск і погрози спортсменам та її сестрі.

Як відреагували на заяву Інни Візір

Головний тренер збірної України з карате серед спортсменів з порушенням слуху Микола Богодистий у коментарі Суспільному заявив, що спортсменка робить такі заяви, імовірно, заради грошей, а ситуація з її травмою на тренуванні «була спланованою».

Тренер підтверджує, що зі спортсменів збирають 10% з виплат, але запевняє, що це «на потреби фонду»: поїздки, проживання та участь у змаганнях – і що це є звичною практикою у всіх видах спорту. «Це вирішує команда», – каже Богодистий.

Водночас президент Федерації нечуючих України Леонід Касіцький заявив, що «ніякі гроші» йому «не приносили» й що наразі федерація «збирає всю інформацію по цій конфліктній ситуації», яку невдовзі оприлюднить.

Реакція Паралімпійського комітету

За розвиток пара- й дефлімпійського спорту в Україні відповідає Паралімпійський комітет, який очолює Валерій Сушкевич. Після заяв спортсменів з Рівного й Полтави президент організації в коментарі Суспільне Спорт оголосив про створення комісій для розслідування цих справ. До рівненської комісії ввійшли генеральна секретарка Паракомітету Олена Зайцева, керівниця «Інваспорту» Оксана Скугарева та директор рівненського центру «Інваспорт» Андрій Демчук, а до полтавської – ті самі Зайцева й Скугарева, а також президент Федерації нечуючих України Леонід Касіцький і керівник полтавського центру «Інваспорт» Олександр Верещака. Як повідомив Сушкевич, результати будуть відомі на початку тижня.

У розмові з Суспільне Спорт Сушкевич назвав серію заяв від параспортсменів кампанією проти себе, цинічною брехнею та брудними й абсолютно мерзотними повідомленнями. Очільник Паракомітету стверджує, що ці звернення були проплачені (утім, не уточнює, ким саме), а також ставить під сумнів авторство тексту цих заяв. Сушкевич переконує, що ніяких системних корупційних проблем у паралімпійському спорті немає та каже, що завжди готовий до судів, якщо до цього дійде.

«Це настільки ганебно й цинічно. Більше того, в мене є інформація, яку я не можу підтвердити, хто є замовником цієї кампанії. [...] Що б я брав якісь кошти, бо хтось побачив, що я живу розкішно й забезпечую себе, це була б абсолютна неправда. Я ніколи й ні від кого... Ніхто навіть не пропонував мені гроші. Я навіть не кажу про те, щоб хтось мені їх носив. [...] Чому до мене ніхто не звернувся особисто [щодо проблем, описаних у зверненнях]? Приїхати й домовитися про зустріч зі мною чи президентами федерацій. Ніхто не звертався – зразу викинули в інтернет».

Водночас Сушкевич зазначив, що його обурило, як вів себе головний тренер [Михайло Романкевич] під час розмови з Марченком, та назвав його поведінку ганебною.

Сушкевич зауважив, що в заявах спортсменів "може, є якісь варіанти правди", але він про це не знає: «Я цього не буду стверджувати, тому що я не маю доказів, що вони це робили [здавали гроші тренеру]». За словами очільника Паракомітету, за його досвіду в пара- й дефлімпійському спорті було два випадки зборів коштів зі спортсменів: як він пояснив, «на транспортування спортивного інвентаря» та інші потреби.

Валерій Сушкевич каже, що попросив це зупинити, а в ситуаціях, якщо з атлетів збирають кошти, його нібито запевнили, що ніхто нікого не заставляє. «Поборів на 10% просто немає. Ми їх категорично заперечили й сказали, щоб такого більше не було. Після цього не було ніяких скарг», – стверджує пан Валерій. Хоча також додає:

«Корупція є в нас повсюду, і сказати, що я повністю гарантую, що ніхто нікому в тисячах колективів не дав хабаря, я не скажу. А, може, хтось і дав. Питання в тому, що ми з цим боролися й будемо боротися».

Щодо звинувачень у фальсифікації інвалідності, Сушкевич погодився, що у встановленні інвалідності в Україні «є багато випадків корупційних скандалів», але нагадав, що ступінь інвалідності, прийнятний для паралімпійського спорту, не визначається на національному рівні. «Гіпотетично«, за його словами, це можуть зробити в Україні, але подібний висновок не буде легітимним на міжнародному рівні.

Щодо можливої наявності російського паспорта в когось зі спортсменів Сушкевич заявив: «Якщо підтвердиться в когось російське громадянство, то, безумовно, цього спортсмена або спортсменку буде дискваліфіковано з національної команди».

На підтримку позиції Паракомітету щодо заяв спортсменів висловилася низка інших атлетів із інвалідністю. Зокрема, 13 квітня параканоїсти й чинні віцечемпіони Паралімпійських ігор Марина Мажула та Микола Синюк опублікували ідентичні пости у фейсбуці від імені збірної, де заявили, що їм «не відомі факти вимагання грошей або інших «відсотків» від призових».

Не погодилися зі звинуваченнями колег, серед інших, і триразова паралімпійська чемпіонка з паверліфтингу Лідія Соловйова та дефлімпійська чемпіонка з карате Катерина Масло.

За словами Юрія Марченка, на заяви параспортсменів уже відреагували народні депутати, зокрема Юрій Камельчук, Георгій Мазурашу, Жан Беленюк та Ольга Саладуха. У їхніх планах – створення слідчої комісії. Утім, Саладуха на запитання Суспільне Спорт зазначила, що «поки рано про це стверджувати» й що «питання вивчається».

Читайте також:

 

Можливо зацікавить