COVID-19 при онкології: що варто знати людям, хворим на рак

COVID-19 при онкології: що варто знати людям, хворим на рак

Людям зі слабким імунітетом, у тому числі - тим, в кого діагностовано онкозахворювання, особливо важливо дотримуватися профілактичних заходів для захисту від COVID-19.

Відповіді на важливі запитання щодо вірусу COVID-19 при онкології озвучені на прохання БФ «СТОПРАК» онкологами Волинського обласного медичного центру онкології. 

Чи повинні люди, які хворіли чи хворіють на рак, робити вакцинацію проти COVID-19?

Так.

Ці люди мають високий ризик отримати важкі ускладнення через цю хворобу. Тому вакцина допоможе захистити від серйозних захворювань, спричинених COVID-19,  і навіть смерті.

Чи є вакцини безпечними для людей, які хворі на рак?

Так.

Лише невелика кількість людей може мати алергічні реакції на певні інгредієнти у вакцинах, тому важливо спочатку звернутися до свого лікаря, якщо у вас коли-небудь була алергічна реакція на будь-яку вакцину або ліки.

Чи робити щеплення в період активного лікування?

Деякі види лікування (наприклад, хіміотерапія або імунотерапія) можуть зменшити ефективність вакцинації. У цих випадках лікар може рекомендувати зробити вакцинацію між або після лікування.

Можливо, доведеться зачекати з вакцинацією, якщо хворому зробили пересадку кісткового мозку/стовбурових клітин.

Вакцинація не вплине на лікування раку. Щодо найкращого часу для вакцинації проти COVID-19 потрібно порадитися з лікарем.

Чи потрібна вакцинація тим хворим на рак, які вже перехворіли на COVID-19?

Так.

Вакцинація підвищує рівень антитіл, які додатково захищають від повторного зараження. Якщо людина повторно заразиться COVID-19, вакцинація допоможе уникнути смерті та серйозних наслідків.

Людям, які отримували реконвалесцентну плазму або моноклональні антитіла для лікування COVID-19, слід зачекати 90 днів перед вакцинацією.

Чому хворим на рак рекомендують отримати додаткову дозу вакцини після повного курсу вакцинації? 

Додаткову дозу вакцини рекомендують  людям з тяжкими хворобами, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох щеплень. Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її протягом трьох місяців після другої дози. Додаткову дозу вводять тією ж вакциною, що й дві попередні дози. Якщо ця вакцина відсутня, то можлива комбінація вакцин за затвердженими в Україні схемами.

Як отримати додаткову дозу?

Для цього треба звернутися до свого сімейного або профільного лікаря. Якщо лікар визначить, що вам потрібна додаткова доза антиковідної вакцини за медичними показаннями, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою.

Після цього треба записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації та взяти з собою на щеплення направлення від лікаря.

Якими вакцинами щеплюватися онкопацієнтам?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинація онкопацієнтів є рекомендованою та безпечною. Вакцини, що застосовуються, не містять живого вірусу. Тому вони можливі для застосування у людей з ослабленою імунною системою, в тому числі в онкопацієнтів, що проходять спеціалізоване лікування, тобто хіміотерапію, імунотерапію, гормонотерапію чи радіологію. Будь-яка з наявних в Україні вакцин проти COVID-19 може бути використана для проведення щеплення особам з супутньою онкопатологією незалежно від ситуації, чи перебуває пацієнт в ремісії чи отримує протипухлинну терапію. 

Швидка вакцинація імуноскомпрометованих осіб допомагає суспільству протидіяти поширенню інфекції та погіршенню ситуації із захворюваністю. Невакциновані імуноскомпрометовані особи, які захворіли на Covid-19, частіше заражають інших людей, оскільки вони виділяють вірус протягом тривалішого часу після інфікування, а також в їхньому організмі вища ймовірність розвитку нових варіантів вірусу.

Яким є повний курс вакцинації для людей, хворих на рак?

Повний курс вакцинації для людей, хворих на рак, від COVID-19 включає 5 щеплень.

Людям з онкопатологією рекомендують отримати:

  • дві основні дози вакцини
  • додаткову (щонайменше через 28 днів після другої дози),
  • бустерну (щонайменше через 3 місяці від введення додаткової дози)
  • другу бустерну (щонайменше через 4 місяці після першої бустерної дози).

Тож, загалом йдеться про 5 доз вакцини від коронавірусу (або 4, якщо основний курс – це однодозна вакцина).

Інформування про  COVID-19 в контексті його ризиків для онкопацієнтів здійснюємо у рамках спільного зі Світовим банком проєкту Міністерства охорони здоров’я Українки, за підтримки ПРООН в Україні. 

Можливо зацікавить