Де на Волині і як правильно збирати березовий сік

Де на Волині і як правильно збирати березовий сік

Де на Волині можна збирати березовий сік і як це роботи, щоб не нашкодити дереву. 

Про особливості заготівлі березового соку розповіли у Поліському офісі Еко.Району 

«Наразі триває активний сезон заготівлі березового соку. В людей виникає багато запитань. Заготівля березового соку самовільно заборонена. Не можна просто піти до лісу, обрати собі дерево, просвердлити отвір у його стовбурі й збирати сік. За недотримання вимог порушників чекатиме покарання згідно зі статтею 70 КУпАП. Фактично людина має право заготовляти березовий сік нічого не порушуючи, лише тоді, коли вона це робить на своїй присадибній ділянці», – кажуть лісівники.

Можна нашкодити й самому дереву. Оскільки все залежить від його віку, діаметра стовбура, який має бути не менше 20 сантиметрів.

«Для того, аби просвердлити у дереві один отвір діаметр стовбура повинен бути від  20 до 24 сантиметрів,  28-32 сантиметри – вже два можна отвори, а  понад 36 сантиметрів три отвори», – пояснили в офісі.

Якщо не врахувати усі деталі, то дерево може загинути. У стовбурі можуть розпочинатись процеси гниття, розвиток дереворуйнівних грибів і деревина втратить свої якості.

Лісові працівники розповіли про ситуації, де люди приходили у ліс і збирали сік самовільно. Але лісова охорона стає на заваді таким людям. 

«Щоб заготовляти сік у промислових масштабах потрібно мати лісовий квиток. Тоді надається ділянка у лісі, маркуються дерева, які можна використовувати для роботи. В лісі підсочку роблять переважно на ділянках 50-річного віку, за 10 років до відведення ділянки в рубку головного користування. Цьогоріч волинські лісові господарства планують зібрати 100 тонн березового соку. Найбільшу кількість заготовляють у Маневицькому держлісгоспі, на Ківерцівщині, там, де є переробка», – кажуть у Поліському лісовому офісі.

Читайте також:

• Студентка з Луцька під час війни виграла грант на навчання в Коста-Риці: як їй це вдалося

• На Волині облаштували ще одну шкільну велопарковку

• На Волині планують повернути громаді озеро, вартістю 154 мільйона гривень

Можливо зацікавить