Мобілізація 2023: де служать обмежено придатні під час війни

Мобілізація 2023: де служать обмежено придатні під час війни

Усі чоловіків, віком від 18 до 60 років, які отримали повістки від територіального центру комплектування та соціальної підтримки проходять обстеження військово-лікарської комісії (ВЛК). 

Якщо особу визнали обмежено придатною, вона може служити в армії під час воєнного стану, - пише ТСН.

Після проходження медичного огляду під час мобілізації ВЛК може ухвалити одне з декількох рішень:

  • Придатний до військової служби.
  • Тимчасово непридатний до військової служби (повторний огляд через 2-6 місяців.
  • Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.
  • Обмежено придатний до військової служби або непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час.
  • Якщо після проходження комісії ВЛК визнає чоловіка повністю непридатним до військової служби, його не мобілізують навіть в умовах війни.

Саме під час проходження військово-лікарської комісії залежно від стану здоров’я, військової спеціальності, займаної посади та віку військовозобов’язаного визначається, які види служби та воєнні роботи протипоказані людині з обмеженою придатністю. 

Обмежена придатність означає, що особа не може служити у мирний період, проте це не дає відстрочення у разі воєнного стану. Служба обмежено придатних не може проходити у бойових частинах.

Тобто, обмежено придатні особи у воєнний час підлягають мобілізації, хоча їх і не відправляють безпосередньо на лінію бойових зіткнень.

Де служать обмежено придатні у воєнний час

Під час воєнного стану обмежено придатних осіб можуть мобілізувати, але є певні обмеження щодо проходження військової служби.

Згідно з наказом Міністерства оборони України № 402 обмежено придатні громадяни України не можуть служити у:

  • високомобільних десантних військах,
  • плавскладах,
  • морській піхоті,
  • спецспорудах.

Громадяни зі статусом обмежено придатний можуть залучатися до служби у частинах, підрозділах забезпечення, у військових комісаріатах ТЦК, в установах, організаціях, навчальних закладах. 

Відповідно до пункту Г 20.3 розділу II (Медичний огляд) зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК з метою медичної та соціальної реабілітації. Але процедура проводиться не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.

Що робити обмежено придатній особі у випадку проходження служби у високомобільних десантних військахНа  думку юристки Нелі Романенко у такому випадку потрібно ініціювати переміщення. 

Відповідно до п. 112 "Положення про проходження військової служби громадян України в ЗСУ" військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової служби до іншої у випадках, визначених п. 82 цього положення.

Переміщення військовослужбовця на підставі висновку ВЛК здійснюється за наявністю відповідного медичного висновку, за рапортом.

Для цього потрібно:

  • Подати рапорт до командира або керівника військової частини про переміщення за станом здоров’я.
  • До рапорту додати висновок ВЛК про визнання людини обмежено придатною до військової служби.
  • Надати відношення з тієї частини, куди військовий бажає перейти. Заздалегідь  потрібно домовитися з військовою частиною, якщо у них є місце роботи, щоб начальник цієї частини написав спеціальний документ.
  • Якщо рапорт подається без зазначення конкретної військової частини та відношення, його розгляд можуть призупинити. 

В такому разі військового можуть перемістити або на рівнозначні посади, або на нижчі посади за станом здоров’я.

 Читайте також:

Можливо зацікавить