День Бориса та Гліба: що це за свято та що не можна робити

День Бориса та Гліба: що це за свято та що не можна робити

15 травня церква вшановує пам'ять святих Бориса та Гліба. З Бориса та Гліба в лісах починали співати соловейка.  

15 травня  – день перенесення мощів благовірних князів страстотерпців Бориса та Гліба. Вони були родичами засновника Кирилівської церкви князя Всеволода. У сім'ї Ольговичів дуже шанувався так званий Борисоглібський культ, особливо шанобливо ставилися до Гліба. Тому за наказом діда Всеволода Ольговича — князя Святослава — у Вишгороді його нащадками був зведений Борисоглібський храм. Саме туди й перенесли мощі князів Бориса і Гліба. В той час їх вже вважали святими. Їх канонізацією займався сам Ярослав Мудрий наприкінці XI століття.

Раніше люди вірили, якщо на Бориса і Гліба гроші прийшли несподівано, їх треба витратити на допомогу нужденним або на благодійність.

Що не можна робити 15 травня

Складати гроші разом з рахунками та документами, що підтверджують оплату. Вірили, що чекати великих витрат.Залишати гаманець без грошей.Перераховувати купюри після заходу сонця. Вірили, що можна залишитися в боргах.Підмітати підлогу і виносити сміття. Разом з ним можна вимести фінансове благополуччя.Після гостей, мити або підмітати підлогу. Вірили, що гроші підуть в їх напрямку.Розповідати про свої плани.

Яке свято в календарі, хто святкує День ангела 15 травня

15 травня, у 2023 році відзначається Міжнародний день сімей, Міжнародний день клімату, Міжнародний день свідомих відмовників від військової служби, День солом’яного брилю, День лакоманьяка, народне свято Борис та Гліб Сівачі.

Свої іменини 15 травня святкують - Зоя, Афанасій (Опанас), Борис, Гліб, Давид, Михайло, Роман.

Читайте також: