День великомучениці Варвари: що категорично не можна робити, традиції, ворожіння

День великомучениці Варвари: що категорично не можна робити, традиції, ворожіння

17 грудня віряни відзначають День великомучениці Варвари Іліопольської, яка постраждала за віру. В народі його називають Варварин день, Бабин день або Варварині морози. Саме сьогодні є багато важливих традицій і заборон.

Важливі традиції у Варварин день

До святої Варвари традиційно моляться жінки про щастя, бажану вагітність, хороший сімейний союз. Раніше люди вірили, що в цей день обов'язково треба йти до церкви. Адже вірили, що великомучениця допоможе уникнути раптової смерті. В цей день категорично забороняється бажати зла і хвороб під час молитви.

 День святої Варвари: що не можна робити

  • Не можна прати, білити та місити глину;
  • Займатися домашніми справами не можна. Можна тільки мити посуд та готувати їсти;
  • Заборонено вживати погані слова, сваритися, вживати алкоголь.  

Ворожіння на Варварин день

Дівчата, щоб дізнатися про свій майбутній шлюб, ламали гілку вишні у саду і ставили її у воду. Якщо гілка до Різдва зацвіте, то цього року дівчина щасливо вийде заміж.

Інші дівчата ворожили на Варвари, ховаючи на ніч під подушкою три лаврових листочки з іменами "Ананій", "Азарій" та "Мисаїл". Коли  вони засинали, їм снився сон про майбутнього чоловіка.

Окрім цього, святій Варварі ставили різні запитання.  Для цього брали аркуш паперу та розділяли його навпіл. На середину листка висипали повну жменю крупи. Якщо більша частина крупи потрапляла на праву стороні - відповідь позитивна. Якщо  на двох боках виходила однакова кількість крупи - то питання залишилося без відповіді. Його знову можна задати тільки через рік.

Можливо зацікавить