Директорка пішла у поліцію через міського голову: скандальне призначення у Ківерцівському музеї

Директорка пішла у поліцію через міського голову: скандальне призначення у Ківерцівському музеї

У Ківерцях виник конфлікт між директоркою місцевого краєзнавчого музею Оксаною Сущук та міським головою Олександром Ковальчуком на фоні кадрових призначень у закладі. Зокрема, очільницю музею обурила пропозиція міського голови призначити на відновлену посаду нового працівника.

Як розповіла виданню ВСН Оксана Сущук їй погрожували звільненням через невиконання наказу про призначення на нововведену посаду наукового співробітника Єлізавети Левчук. Відповідний наказ видав гуманітарний відділ Ківерцівської міськради 2 лютого 2023 року. 

За словами очільниці музею, раніше, у зв'язку з воєнним станом та економією коштів, у закладі скоротили цю посаду й лишили по суті одного директора. 

«Але пізніше ухвалили рішення відновити цю ставку, але за умови, що я прийму на цю посаду відповідну людину і назвали її. Про це мені повідомив міський голова, який і рекомендував її взяти на роботу. Але я сумніваюся у її компетенції, і саме вона зі мною брала участь у конкурсі на посаду директора музею. Я вважаю, що у  неї недостатньо вмінь, аби працювати у музеї. А загалом рішення про прийняття чи звільнення з роботи ухвалюю я, як керівник. І вважаю це тиском на мене з боку голови громади», - каже Оксана Сущук. 

«Під час зустрічі з міським головою він зазначив, що це його думка, і з цим наказом ви можете не погоджуватися, а в іншому випадку пишіть заяву на звільнення. Але у мене є укладений контракт, де вказано, що саме я маю право брати працівників і звільняти їх, і відмовилася брати її на роботу. На що він попросив залишити його кабінет у грубій формі», - розповіла  вона.

З приводу цього інциденту очільниця музею написала заяву у поліцію щодо морального тиску та систематичного цькування. 

«Також я вважаю цей наказ незаконним, який порушує мої права та кодекс законів України «Про працю», адже першій мали запропонувати це місце тій людині, яка була раніше скорочена з цієї посади. А оскільки повноваження покладені на мене за ці дії, то тут я могла б вийти винною», - поділилися директорка музею.

Директорка пішла у поліцію через міського голову: скандальне призначення у Ківерцівському музеї

За її словами, прикро, що таке відбувається під час воєнного стану і потрібно думати про збереження культурних цінностей, а нині майже немає людей, які цим займаються.

«Наразі я зробила усе для того, зберегти ці культурні цінності, підготувати їх до евакуації, адже згідно зі штатним  розписом лише я числюся у музеї й змушена робити усе сама», - поділилася Оксана Сущук.

З цього приводу видання ВСН звернулося за коментарем до Ківерцівського міського голови Олександра Ковальчука.

Він розповів, що раніше пані Оксана просила звільнити працівника музею уже старшого віку, який, за її словами, не справлявся зі своєю роботою. І у цьому, переконує він, у міськраді пішли їй на зустріч. Пізніше, каже Ковальчук, на прохання Оксани Сущук  надали їй доплату до заробітної плати.  

«Але пізніше ми дізналися, що вона за нашими спинами пообіцяла у Луцьку людині, що візьме її на роботу. Натомість ми запропонували їй на цю посаду колишнього директора музею, яка й створювала його і довгий час ним керувала. Раніше вона теж брала участь у конкурсі разом з Оксаною Сщук, проте недоотримала лише один голос, аби стати керівником закладу.

 

Зазначу, що жодних претензій до роботи Оксани Петрівни я не маю, як керівник. Ми запропонували їй для роботи працівника, аби вона займалася не лише розвитком цього закладу, й музеєм Михайла Кравчука у селі Човниця та кімнатою у Тростянці. І кошти на це у нас є. Але вона відмовилася від нашої кандидатури. Тобто, тут йде конкуренція між двома працівниками, зокрема політична.  Зазначу, що ніхто її звільняти не збирається. Але це наше законне право взяти на роботу людину, як архітекторів, водіїв, працівників ЦНАПу. Бо це наш комунальний заклад, і до моїх обов'язків входять повноваження обирати чи звільняти керівників таких закладів», - зазначив міський голова.

За словами Олександра Ковальчука міська рада у цьому випадку просто хоче допомогти музею і взяти на цю роботу порядну людину, яку йому порадили самі жителі громади. І загалом, музей - це не приватна власність.

«Загалом мови про її звільнення не було. А ми хочемо розвивати музей і пропонуємо людину, яка керувала музеєм з 2009 по 2015 роки», - резюмував міський голова.

Видання ВСН буде слідкувати за ситуацією з цими призначеннями та інформувати читачів про можливі зміни. 

Читайте також:

Можливо зацікавить