У Луцьку коледж хоче розірвати договір оренди з міськрадою на відреставровані підземелля

У Луцьку коледж хоче розірвати договір оренди з міськрадою на відреставровані підземелля

Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій, підземелля у якому орендує Луцька міська рада, хоче ініціювати припинення договірних відносин. Причина в тому, що заклад хоче використовувати ті підземелля у ролі укриття.

Про це керівник Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій» Ігор Корчук повідомив у четвер, 30 березня, під час пресконференції для ЗМІ.

Йдеться про розірвання договорів оренди нерухомого майна, що належить до державної власності та повернення орендованого майна в користування коледжу.

«У нас - договірні відносини: заклад - балансоутримувач майна, Луцька міська рада виступає орендарем, а Фонд державного майна - орендодавцем. Договори складалися у мирний час, але коли розпочалася війна з'явилася необхідність в укритті. Тоді почала йти мова про те, що ми в них втручаємося. 

За цей час у нас не було жодних  письмових зауважень, те, що зараз говорять, офіційно не підтверджено», - коментує керівник закладу освіти.

Нагадаємо, коледж розташований у історичній будівлі, власником якої є Фонд держмайна. Підземелля були здані в оренду міській раді і відреставровані у рамках грантового проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», загальний бюджет якого складає більше 1,676 млн євро. Відреставровані підземелля планували відкрити ще минулого року, проте через повномасштабне вторгнення, відкриття відклали до 2023 року і запланували це на травень. Однак із початком введення воєнного стану коледж почав домагатися доступу до підземель, щоб використовувати його як укриття, та міська рада цього не погодила, оскільки це - нецільове використання приміщення, що є порушенням грантової угоди.

Згодом, 26 липня 2022 року коледж надіслав лист Регіональному відділенню Фонду держмайна України по Львівській, Закарпатській та Волинських областях щодо розірвання, тимчасового припинення на період дії воєнного стану Договорів оренди нерухомого майна, що належить до державної власності: частини келії монастиря єзуїтів і оборонної стіни та башти XV століття - приміщення навчального корпусу Волинського технікуму Національного університету харчових технологій площею 24,7 квадратних метрів. Це було зумовлено тим, що коледжу не дозволили використовувати підземелля у ролі укриття. 

У відповіді, отриманій 9 серпня цього ж року, закладу освіти було відмовлено у розірванні договірних відносин.

Але розбіжності між міськадою і коледжем не вирішились. Міська рада каже, що коледж несанкціоновано почав водити екскурсії в ще не здані підземелля, а в коледжі відповідають, що тоді був день відкритих дверей: батькам та майбутнім учням під час тривоги показали укриття. 

Згодом у міській раді напрацювали проєкт звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та мініструа освіти і науки Оксена Лісового з проханням передати будівлю місту і розглянути питання  зміни місця розташування закладу освіти. Це, прокоментували у міській раді, один із механізмів впливу на керівництво закладу, яке перешкоджає підготовці до відкриття підземель. 

Проєкт звернення мав виноситися на розгляд депутатів на сесію Луцької міської ради у п'ятницю, 31 березня. Проте, як згодом повідомив міський голова Ігор Поліщук, спірний проєкт рішення зняли з порядку денного. Однак коледж планує вчергове просити про розірвання договору оренди з міською радою. 

За порушення умов договору, повідомила ІА Волинські новини заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, луцька громада буде зобов'язана повернути грантові кошти - це понад мільйон євро

За її словами, відповідно до укладеного договору про міжнародну співпрацю, грантоотримувач не може порушувати умови використання об’єктів, на які скеровано грантові кошти, зокрема не може протягом п’яти років передавати майно в користування іншому суб’єкту. Приміщення має використовуватися тільки за цільовим призначенням, тобто для туристичного розвитку громади, а не з метою отримання прибутку. 

Нагадуємо, як повідомляли раніше, нові підземелля вежі Чарторийських для туристів планували відкрити у травні цьогоріч. Проте, за словами Ірини Чебелюк, у міської ради наразі немає повного доступу до об'єкта. Заразом ще не всі матеріальні цінності, які мають бути, завезли, а також - дещо не вдається встановити, оскільки підземелля використовується коледжем, як укриття. 

Читайте також:

Можливо зацікавить