Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Ринок будівництва і нерухомості завжди був індикатором того, чим живе і як розвивається країна чи її окремий регіон. Попри активні воєнні дії в Україні ця сфера давно ожила та навіть тішить гарними тенденціями.

Будівельна компанія «Інвестор» поділилася підбіркою головних подій, які відбуваються на ринку будівництва і нерухомості. Отож, початок грудня приніс такі новини:

Банки за програмою єОселя видали вже 111 пільгових кредитів під 3%. Сума всіх угод – 147,3 млн грн. Переважну більшість із них отримали військовослужбовці та правоохоронці. Загалом банки в рамках цієї програми вже отримали понад 21 тисячу заявок.

Поки цифра виданих кредитів може видатись краплею в морі, проте гарна новина, що процес запущено. А, відтак, кредити під 3% для пільгових категорій і з наступного року – під 7% для всіх українців – таки доступні!

Джерело: Міністерство економіки України

Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Витяг про місце проживання тепер можна отримати через «Дію». Алгоритм такий: зареєструватися/оновити до останньої версії «Дію», перейти у розділ «Послуги» й обрати пункт «Довідки та витяги»; у наведеному переліку знайти й обрати «Витяг про місце проживання», а потім – «Замовити витяг». Завантажити PDF-документ або відправити на електронну пошту можна протягом 24 годин.

Джерело: Урядовий портал

Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Ціни на оренду житла знижуються. Рієлтори зафіксували суттєвий спад вартості оренди нерухомості майже по всій Україні. На Волині – мінус 37,3%.

А от в продажах житла на вторинному ринку продовжується невеликий, але ріст цін.

Джерело: DOM.RIA

Будівництво відновили 73% новобудов. Крім того, листопад - перший місяць від початку війни, коли темпи відновлення будівництва перевищують темпи відкриття продажів.

Джерело: ЛУН

Зима 2022-2023 – період, коли ще є шанс придбати нерухомість за довоєнними цінами та з можливістю отримання знижок та акцій. Навесні очікується підвищення цін на нерухомість, найстрімкіше – у його нижньому ціновому сегменті та найбільш економному виконанні.

Детальніше про причини та прогнози можна прочитати за посиланням.

Джерело: Олег Приходько, гендиректор девелоперської компанії GREENOL

Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Ввели в експлуатацію Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) із 1 грудня. Це – загальнонаціональна інформаційна система, що покликана впорядкувати процес будівництва в Україні і через максимальну публічність інформації зробити його прозорим та вільним від корупції.

ЄДЕССБ має реалізувати весь життєвий цикл будівництва об'єкту, починаючи з отримання містобудівних умов та обмежень, закінчуючи його введенням в експлуатацію. Щоправда, частина послуг поки закрита через військовий стан.

Детальніше дізнатися про особливості функціонування ЄДЕССБ можна у відео

Джерело: 100realty.ua

Уряд підтримає українських виробників будівельних матеріалів. Зокрема, розробили спеціальний механізм, який допоможе сталій роботі національного виробника на внутрішньому ринку України, насиченню ринку необхідною будівельною продукцією, а також збереженню робочих місць та наповненню місцевих бюджетів. 

Джерело: Урядовий портал

У Британії заарештували нерухомість російських олігархів на 2,4 млрд доларів. Чим не гарна новина зі світу нерухомості? Росіянам, які сподіваються на зняття арешту з їхньої нерухомості в найближчому майбутньому, не варто на це розраховувати. Наприклад, після «Арабської весни» 2010 року санкції з нерухомості досі не знято.

Джерело: Bloomberg

Добрі новини про нерухомість у грудні 2022 року

Українці зможуть повернути втрачене в Криму житло. Квартири, будинки, земельні ділянки та інша нерухомість в Криму завжди залишалася і залишається у власності осіб, які мали такі об'єкти у власності або користуванні на початок тимчасової окупації, кажуть українські юристи. Незалежно від того, які правочини укладалися за законами РФ під час окупації.

Якщо такою нерухомістю розпоряджається росіянин або громадянин іншої держави, що нібито набув її у власність за російським законодавством, то справжній власник має право подати судовий позов про усунення перешкод у користуванні майном. За рішенням суду таких окупантів будуть примусово виселяти.

Віримо, що така інформація дуже скоро стане в нагоді українцям, які змушені були після окупації залишити Крим, тож більше роз’яснень – за посиланням.

Джерело: Економічна правда

Можливо зацікавить