Допомагав харчами «банді ОУН УПА»: у Волинському архіві оприлюднили ще 37 справ репресованих

Допомагав харчами «банді ОУН УПА»: у Волинському архіві оприлюднили ще 37 справ репресованих

На сайті архіву в рубриці "Електронний архів" оприлюднили ще 37 архівних кримінальних справ несудових органів за 1939-1992 роки на репресованих радянською владою.

В архіві оцифрували справи на людей репресованих радянською владою з фонду 4666 "Комітет державної безпеки при Раді Міністрів УРСР у Волинській області". Загалом оцифрували справи на 2 892 аркушів, - пише Суспільне з посиланням на державний архів Волинської області.

Серед справ є обвинувачення людей у незаконному перетині кордону, так званій співпраці з німцями в роки другої світової війни та членстві в організації українських націоналістів.

Зокрема цікавою є справа Трохима Новосада із села Заболотці Іваничівського району. У 1942 році чоловіка забрали на примусові роботи до Німеччини, де він працював на ливарному заводі. після 1945 року, чоловік повернувся у рідне село. А вже у 1947 році на нього відкрили кримінальну справу звинувачуючи у тому, що він допомагав харчами "банді ОУН УПА". Зокрема, що виготовив для схрону банди чотири солом'яні мати. Обвинувачення на чоловіка ґрунтувалося на показах свідків, учасників так званої банди "ОУН УПА", які попередньо буди затримані.

У матеріалах допитів Трохим Новосада все заперечує, але це не врятувало його від покарання у вигляді позбавлення волі строком на сім років.

Реабілітували Трохима Новосада у 1966 році.

Загалом в рубриці "Електронний архів" вже оприлюднено вже 1 477 архівних кримінальних справ несудових органів на людей репресованих радянською владою.

З оприлюдненими справами можна ознайомитися за посиланням https://cutt.ly/EGgFlrw.

Можливо зацікавить