Дослідники дверних ручок та успішності: назвали лауреатів Шнобелівської премії

Дослідники дверних ручок та успішності: назвали лауреатів Шнобелівської премії

Оголосили переможців Шнобелівської премії 2022 року, яку вручають за дослідження, що «примушують людей сміятися, а потім замислитися». Серед лауреатів - автори досліджень як закреп впливає на перспективи спарювання скорпіонів і чому успіху досягають щасливі, а не талановиті.

Оголошення переможців відбулося онлайн, як і минулого року, через пандемію, пише НВ.

Прикладна кардіологія

Команда європейських учених знайшла докази того, що під час першої романтичної зустрічі серцебиття людей, які відчувають потяг одне до одного, синхронізується.

Література

Міжнародна команда вчених під керівництвом нейробіолога Еріка Мартінеза з Массачусетського технологічного інституту проаналізувала, чому юридичні документи так складно розуміти. Виявилося, що у всьому винна не складна термінологія, а простий факт, що юристи погано пишуть. Відкидати, що це робиться спеціально, вчені не стали - проте це радше нова тема для дослідження.

І зовсім не для вчених.

Біологія

Експерти вирішили, що двоє бразильських учених з Університету Сан-Паулу заслуговують на нагороду за своє дослідження про скорпіонів. Екологи розбиралися, чи впливає закреп на перспективи спарювання цих тварин.

Спойлер: впливає. І навіть призводить до смерті.

Річ у тім, що рятуючись від хижака, скорпіони можуть відкидати частину свого тіла. Однак так вони втрачають останню частину травного тракту, що призводить до закрепів, втрати можливості розмножуватися в довгостроковій перспективі та передчасної смерті.

Медицина

Польські медики з’ясували, що морозиво допомагає пацієнтам, які проходять хіміотерапію мелфаланом. Морозиво виявилося відмінною профілактикою орального мукозиту.

Інженерія

Чи знаєте ви, як найефективніше використовувати пальці під час повороту дверної ручки? Виявилося, що японські дослідники розкрили цю таємницю ще 1999 року.

Шокуючого в їхніх висновках не так багато: що більше пальців, то легше буде повернути ручку. Але є винятки: ручки маленького діаметру. Щоб упоратися з ними, зручніше використовувати не всі пальці.

Наприклад, щоб відчинити двері з сантиметровою ручкою, вистачить і трьох пальців. Якщо діаметр ручки 2,5 см варто використати четвертий; ну а якщо ручка 5 сантиметрів у діаметрі, то тут вже доведеться схопитися всією рукою, якщо ви хочете відчинити двері максимально енергоефективно.

Історія мистецтва

Візерунки на кераміці показали, що давні майя могли ставити клізми зі спиртом або галюциногенними травами. Можливо, щоб їх не нудило, адже вживання цих речовин може призвести до блювоти.

Фізика

Професор Френк Фіш особливо щасливий здобути Шнобелівську премію. «Це те, про що я мріяв, оскільки ніколи не отримаю Нобелівську премію», - сказав він під час церемонії.

Разом зі своїми колегами з Уест-Честерського університету в Пенсильванії Фіш вивчав, як група каченят слідує за механічною качкою-матір'ю у великому резервуарі з водою.

Вчені хотіли зрозуміти, чому каченята плавають у лінію. Виявилося, що така будова заощаджує енергію пташенят - особливо того, хто пливе останнім.

Премія миру

Вчені одразу з трьох континентів розробили алгоритм, який підкаже пліткарям, коли їм варто сказати правду, а коли збрехати.

Економіка

У чому секрет успіху? Питання дуже всеосяжне.

Вчені з Італії звузили його до вибору між талантом та удачею. Їхні розрахунки показали, що саме успішність людини допомагає їй досягти успіху в житті. Талант та зусилля мають значення, але набагато більше значення має чиста випадковість.

Технічна безпека

Щоб убезпечити шведських водіїв, місцеві вчені розробили манекен лося для краш-тестів. Це допомогло їм зрозуміти, як саме деформуються автомобілі під час зіткнення з великими дикими тваринами.

Цілком церемонію можна подивитися на YouТube.

Можливо зацікавить

Війна забрала у волинянки батька і чоловіка: у громаді вручили посмертні та прижиттєві нагороди
фото

Війна забрала у волинянки батька і чоловіка: у громаді вручили посмертні та прижиттєві нагороди

нагорода посмертно

Навіки молоді: на Волині рідним полеглих Героїв вручили посмертні нагороди

Воїн з Волині Богдан Висоцький отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня

За мужність у захисті держави: захисника з Волині нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня

Рідним Героя з Волині вручили його посмертний орден
фото

Життя обірвала детонація міни: рідним молодого Героя з Волині вручили його високу посмертну відзнаку. Фото

Військового з Волині нагородили кількома почесними відзнаками
фото

Військове хрещення пройшов у Бахмуті: вчителя з Волині нагородили кількома почесними відзнаками. Фото

Військовослужбовцю з Волині вручили відзнаку «За поранення»

Військовослужбовцю з Волині вручили відзнаку «За поранення»

Воїн з Волині отримав нагороду

За мужність і успішне виконання завдань під час бою: захисника з Волині нагородили «Золотим хрестом». Фото

У Луцьку батькам полеглих Героїв вручили посмертні нагороди синів
фото

Тіло Героя повернули додому через 8 місяців після загибелі: у Луцьку батькам полеглих воїнів вручили посмертні нагороди синів. Фото

Вчитель ліцею на Волині отримав почесну відзнаку від командування

Більше трьох років стримував ворога: вчитель ліцею на Волині отримав почесну відзнаку від командування