Фермери з Польщі планують заблокувати «Ягодин-Дорогуськ», хоч зерно з України не експортуватимуть

Фермери з Польщі планують заблокувати «Ягодин-Дорогуськ», хоч зерно з України не експортуватимуть

Фермери з Польщі не відступають від своїх щодо планів блокування прикордонного переходу «Дорогуськ-Ягодин», незважаючи на наміри України тимчасово зупинити ввезення зерна до Польщі.

Про це повідомляє RMF FM, пише УП.

Напередодні польські фермери погрожували зірвати заходи під час візиту Зеленського до Варшави, а польський міністр агрополітики Генрик Ковальчик пішов у відставку. Річ у тім, що польські аграрії стверджують, що через його імпорт у самій країні почалися проблеми із цінами. 

Згодом стало відомо, що імпорт пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику з України до Польщі буде тимчасово призупинено до нового сезону.

Фермери не припиняють свій протест навіть, незважаючи на ці заяви польського та українського міністрів Роберта Телуса та Миколи Сольського.

«Нічого не змінюється», - заявив президент фермерської організації Kółki Rolnicze Владислав Серафін.

Він повідомив, що у вівторок протестуючі фермери зберуться в Хелмі Люблінського воєводства, щоб з 10:00 середи заблокувати польсько-український прикордонний перехід в Дорогуську на три дні.

«Ми не відступимо ні в Щецині, ні у Варшаві, ні в будь-якому іншому регіоні, якщо уряд не подасть конкретні документи, постанови до 15-го числа. Політичні інтриги і комунікація нас не цікавлять. Ми будемо організовувати акції протесту і блокади в кожному воєводському місті», - заявив Серафін.

Міністри сільського господарства Польщі та України Роберт Телус і Микола Сольський зустрілися в п'ятницю на прикордонному переході в Дорогуську, щоб обговорити проблему українського зерна, яке залишається на складах в Польщі.

Основними підсумками зустрічі стало те, що імпорт пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику з України до Польщі буде тимчасово призупинено. Микола Сольський оголосив, що Україна утримається від експорту до нового сезону.

Міністри також домовилися, що транзит зерна через Польщу відбуватиметься у звичайному режимі, але кожен транспорт буде ретельно контролюватися і відстежуватися, «щоб жодне зерно не залишилося в Польщі».

Читайте також:

  • Торік показник товарообігу через Волинську митницю зріс на 1,6 мільярда доларів. У 2022 році експорт збільшився в десятки разів. 
  • На Волині стартувала посівна. Перше, що починають сіяти – це пшениця.