Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Якщо ви бачили фіолетову картоплю, то точно знаєте про волинських фермерів Аршуліків. На їхніх полях щороку - близько 50 нових сортів картоплі. Їх сюди завозять з усього світу, вирощують, спостерігають, смакують. Щоб потім найкращі та найкорисніші із сортів потрапили на українські поля, а тоді, звісно ж - і на столи всіх українців.

Цією справою у Луцькому районі займається Василь Аршулік. Любов до картоплі, як і загалом до аграрної науки, йому передав батько -  Анатолій Аршулік, який усе своє життя присвятив сільському господарству.

Для читачів ВСН родина Аршуліків розповіла свою історію та поділилися корисними порадами, як виростити багаті урожаї найсмачнішої картоплі.

У полі - з дитинства

Сам Анатолій Аполлонович родом з Маневиччини, і з дитинства знає, що таке робота у полі. Після школи мріяв стати військовим, але склалося по-іншому. Майже все своє життя чоловік присвятив роботі в сільському господарстві.

«Свого часу я очолював місцеве господарство, потім керував районним та обласним сільськогосподарськими управліннями. В результаті став підприємцем-аграрієм. Думка про це виникла давно, адже у той період було багато необроблених земель. Старші сини не проявили інтерес до поля, а от наймолодший Василь пішов моїми стопами. Заснував фермерське господарство «Еко-Тур» і з шести орендованих гектарів почав працювати. А ми уже допомагаємо йому», - розповідає Анатолій Аршулік.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Василь підтверджує: саме багатий досвід батька надихнув його створити фермерське господарство. Починав із орендованої землі і техніки, а першою культурою, яку засіяв, стало жито. Та, на жаль, це не принесло очікуваного прибутку.

Тому молодий фермер вирішив пробувати щось інше. У той час брати Василя займалися постачанням картоплі від волинських селян у східні, південні області та Крим. У них залишилося 30 тонн насіння картоплі, яку Василь і вирішив посадити, аби не пропала. Несподівано отримав дуже гарний урожай. 

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

«Далі було навчання у Голландії, Польщі, Дні поля, семінари, де ми переймали досвід. І після проб та помилок все ж таки вирішили закупляти елітну закордонну картоплю. Знайшли техніку у Польщі і почали садити картоплю уже за технологіями. Починали з невеликих площ, які з часом нарощували.

Перші урожаї складно було продавати через невеликі об'єми, але коли вже зайнялися іноземною насінневою селекцією, то люди побачили гарні урожаї, і реалізація пішла краще. До нас почали їхати покупці з інших областей. Бувало, що і техніку міняли бартером на картоплю. Коли купив перший трактор, то щастю не було меж.

Перші роботи на полях робив сам, а зараз господарство розширилося до шести працівників», - розповідає Василь. 

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

До картоплі - через науку і технології

Наразі Василь Аршулік - аспірант в інституті картоплярства. А вся його наукова практика проходить у нього ж в господарстві. Щороку тут - близько 50 різних сортів картоплі і постійні експерименти.

В цьому році на випробуванні тут також пів сотні сортів з п‘яти країн: Україна (Інститут картоплярства), Німеччина (Європлант), Нідерланди (Агріко), Франція (Жермікопа) та Данія (Данеспо). Їх вирощують, спостерігають, а потім - обирають найкращі сорти.

Без сумнівів, що господарство Аршуліків прославилося саме унікальними для Волині сортами картоплі. Зокрема, фіолетовою картоплею Солоха, сортом з червоною м'якоттю Хортиця, також картоплею сорту Марфуша, у розрізі якої видно «сніжинку».

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із ВолиніФіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

«Насіння фіолетової картоплі - ексклюзивне і має високий попит в інтернет-магазинах, де його продають за високими цінами. Ця картопля доволі корисна. Будь-який кольоровий овоч має антиоксидантні властивості. Свого часу у нас навіть грузини купували Солоху на натуральні чіпси. А ось Марфуша та Беллароза «зайшла» одному з наших приміських ресторанів, і ми для них робимо виняткові постачання. 

Для нашої сім'ї - теж найсмачніша Беллароза, вона універсальна. І з точки зору врожайності, зовнішнього вигляду, зберігання та смаку. Вона підходить для пюре та запікання», - розповідає Василь Аршулік.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Три роки тому Аршуліки створили кооператив «Волинська картопля» за грантового фінансування міністерства економіки Німеччини. Адже Волинь та Чернігівщина - це два регіони України, які мають найсприятливіші землі та кліматичні умови для вирощування картоплі.

«Свого часу ми об'їздили кожен район та зібрали базу усіх картоплярів Волині. Тепер спільно з однодумцями, які долучилися до нас, вирощуємо картоплю та проводимо навчання для бажаючих. І хоча це молодий кооператив, та він єдиний такий в Україні. Ми разом великими об'ємами та за меншою ціною купуємо якісні добрива та засоби захисту, окремо це було б набагато складніше.

Крім того, співпрацюємо з іноземними селекційними компаніями, українським інститутом картоплярства, аби виготовляти хороше насіння. Одного року, за визначенням професійної асоціації виробників картоплі, ми увійшли в п'ятірку кращих насінневих господарств картоплі в Україні», - ділиться Анатолій Аршулік. 

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Картоплю Аршуліків давно уже купують фермери з усієї України. 

Сорт Рів'єра користується популярністю у Волинській, Зарапкатській, Чернівецькій, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях.  Беллароза та рідше Рів'єра - у топі серед фермерів в центральних та східних областях України.

«Донедавна крупну картоплю відправляли у господарство «Волноваха» Донецької області. Наразі воно розбомблене та розграбоване: вивозять техніку і зерно. Там було понад тисячу працівників. 

Мали також співпрацю з переробними підприємствами, та через військові дії все ускладнилося. Через зупинку чіпсових заводів у фермерів - тисячі тонн нереалізованої картоплі, на зберігання та обробку якої були витрачені мільйони гривень», - розповідає Аршулік.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Як виростити багато якісної картоплі? Поради Аршуліків

Почувши багату «картопляну» історію Аршуліків, ми попросили поділитися порадами, які допоможуть іншим волинянам вирощувати багаті урожаї смачної картоплі.

Досвідчені картоплярі кажуть: потрібно дотримуватися певних правил та технологій.

Приміром, цьогоріч картоплю посадили в холодний грунт, а після її сходу - знову похолодало. Для картоплі це - стрес. Вона почала цвісти, і всі сили рослини пішли на це, а не на якість майбутнього урожаю.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Саджати картоплю потрібно в ґрунт, температура якого три дні поспіль - 6-8 0С. 

Ще одна помилка це - насіння, яке повинно вирощуватися не більше 3-4 років. Винятком може бути лише певний український стійкіший сорт.

«У нас люди можуть по 10 років вирощувати лише один сорт, а його потрібно поновлювати кожні 3-4 роки. Адже в процесі росту картопля вбирає у себе вірусні хвороби та падає врожайність. А для хорошого врожаю потрібно мати гарне, адаптоване до наших кліматичних та земельних умов насіння з хорошою репродукцією. Тоді 3-4 роки високий урожай гарантований. Також насіння потрібно забезпечити мінеральними добривами і захистом, інакше це - гроші на вітер», - ділиться Анатолій Аршулік.

Також важливо при посадці картоплі, що вона повинна повертатися на те ж саме місце лише на четвертий рік, і тоді буде менше хвороб і вища якість. Саме за цей час хвороби виходять з грунту.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

За словами фермерів, важливо знати, яку картоплю при зборі лишати на насіння. Селяни зазвичай велику забирають на їжу, середню - на насіння, а дрібну - тваринам. Але середня картоплина не має більшого потенціалу для врожаю, ніж будь-яка інша. 

«Ми, як насінневе господарство, моніторимо ріст і коли бачимо, що співвідношення крупної і насінної фракції є 70%, то спеціальним препаратом зупиняємо ріст. І ось така картопля має високу енергію для проростання на наступний рік. Наприклад, у південних областях через спеку йде пришвидшене старіння насіння, і в результаті воно дасть менший урожай. Саме тому аграрії з тих регіонів купують насіння у нас. З дрібної картоплі не буде гарного потенціалу», - розповідає Аршулік. 

Для деяких сортів розмір має значення: оптимально це - 35-55 мм в поперечному розмірі. Проте для знаменитої Белларози може бути і 60 мм, адже селекційна компанія, яка вивела цей сорт, каже: чим більше насіння, тим більше буде продуктивних пагонів, і в підсумку - вищий врожай.

Зважати на особливості кожного сорту картоплі - важливо. Наприклад, у кожного сорту - свій період від початку сходів до відмирання бадилля. Для надраннього це - 55-65 днів, а уже для Белларози це - 85 днів. Проте є й такі сорти, які мають період вегетації 140 днів. 

«Якщо ви пізній сорт посадите пізніше, не даєте йому поживу, захист, то хвороба може його вбити на середині вегетації. Також не можна разом садити картоплю різних груп стиглості. Усі ці нюанси важливі, якщо на них не зважати - результат нульовий. Хтось міг посадити картоплю набагато раніше за нас, але не врахував особливості стиглості та зараз наша картопля має більший приріст», - пояснює фермер.

Фіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із ВолиніФіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із ВолиніФіолетова Солоха і Марфуша з зірочкою: картопляна історія Аршуліків із Волині

Текст: Юлія АНТОНЮК

Фото: Павло БЕРЕЗЮК

Можливо зацікавить

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

Рецепт паски
відео

Перевірений роками: бабуся з Волині поділилася рецептом паски без замішування тіста

війна

За покликом власного сумління доєднався до війська: на війні загинув Герой з Волині Андрій Сливка

Поховання військового
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині попрощалися із Героєм Олександром Мажулою

Відключення світла

Фіксують дефіцит в енергосистемі: на Волині застосують графіки обмеження електропостачання