Генератори та продукти: як у Луцьку планують допомагати бізнесу

Генератори та продукти: як у Луцьку планують допомагати бізнесу

У бюджеті Луцької громади закладають кошти не лише на військові потреби, які враховуються першочергово, а й на підтримку місцевих підприємців. Зокрема, прораховують, яким чином можна допомогти місцевому бізнесу.

Про це під час бюджетної комісії Луцької міськради розповів директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

Зокрема, заплановане забезпечення продуктами харчування мешканців громади, у тому числі місцевого виробництва. Зокрема, й екологічними продуктами.

«Ми уже розпочали підтримку місцевих виробників: облаштовуємо місця для торгівлі, обговорюємо з фермерами організацію виїздних ринків у мікрорайонах міста, яка мали б альтернативні джерела живлення та графік локацій по місту на певні дні тижня. 

Є думка створити фонд розвитку підприємництва. Наразі тривають переговори, як правильно організувати підприємництво альтернативними джерелами енергії. Проте наразі працюють фінансисти та юристи», - зазначив Борис Смаль.

Також за його словами, у громаді швидше за все запрацює програма повернення коштів за купівлю генераторів на умовах співфінансування, але наразі у міськради обдумують, як вдало реалізувати цей проект.

«По нашому опитуванню понад 95% бізнесу мають уже генератори. І ми зараз будемо робити просто відшкодування частини витрат. Але ми можемо собі дозволити витрачати лише ті кошти, які заробили. Наприклад, у Луцьку лише точок роздрібної торгівлі з невеликими площами є орієнтовно тисячу. І щоб заплатити їм кошти за генератори потрібно десь 50 мільйонів гривень. А якщо до цього переліку додати перукарні, аптеки й тому подібні заклади, то всього бюджету тоді не вистачить. Але вирішувати це буде сесія міськради.

Але я зосереджував би увагу на тих підприємцях, які мають площу, куди у випадку блекауту змогли б прийти мешканці, погрітися чи попити чаю. Але оскільки ми робимо це вперше, то це варто обговорити ще», - зазначив директор департаменту економіки.

За словами Смаля, у департаменті наразі є ідеї, як не лише з луцького бюджету підтримувати бізнес: «Дуже хочеться її реалізувати, але не буду її озвучувати до консультацій з казначейством».

Можливо зацікавить