"Головне - це посмішка дитини": як луцький центр переселенців та хостел приймає людей з усіх гарячих точок України

"Головне - це посмішка дитини": як луцький центр переселенців та хостел приймає людей з усіх гарячих точок України

Зокрема, частина з них знайшла тимчасовий прихисток у приміщенні луцького "Адреналін Сіті", де максимально швидко організували безкоштовний центр допомоги біженцям з триразовим харчуванням.

"Перших переселенців ми спочатку поселяли в нашому арт-хостелі "Адреналін", а коли зрозуміли, що йде великий потік людей, то оперативно створили центр допомоги біженцям, та розгорнули додаткові 200 ліжкомісць у великій залі. Дехто до нас приїжджає просто переночувати, і їде далі, в сторону Європи, а дехто зупиняється на довший період. Загалом за ніч може приїхати 120-150 людей, а вранці частина уже виїжджає", - розповідає голова ради директорів компанії VolWest Group, доктор економічних, та кандидат медичних наук Віктор Корсак.

Також у центрі можна отримати медичну допомогу, яку надає клініка сімейної медицини Біхелсі, та є психолог.

"Зараз у хостелі, де є 120 ліжкомісць, ми поселяємо людей, які лишаються тут на довший час, переважно жінок з дітьми, а решту розміщуємо в загальній залі. За потреби у нас ще є додаткові приміщення. Наразі готуємо ще одну залу для жінок з дітками. А арт-хостел "Адреналін" уже два тижні тримається на відданості та енергії його керівника Альбіни Освіцінської", - розповідає директорка бізнес-академії практичного менеджменту PMBA, та волонтерка Тетяна Репницька.

За її словами, частина приїжджих не сидить без діла, дехто зацікавився навчанням з домедичної допомоги та бойової підготовки, яке проводиться у цьому ж приміщенні, а чоловіки відразу взялися до волонтерства. Також для дітей принесли багато настільних ігор, книжок, смаколиків, для них доступна уся ігрова зона розважального центру.

"Головне для нас, щоб люди змогли перевести подих, відійти від пережитого, і звичайно, посмішка дітей. Адже з гарячих точок України сюди прибувають цілими сім'ями, хто власними силами, а кого евакуюють централізовано. Також ми співпрацюємо з місцевою владою, і декого вони направляють до нас. Налагоджений контакт між бізнесом та владою, і дуже добре, що є така комунікація. Зараз надходить дуже багато дзвінків від волонтерів, які пропонують допомогу", - зазначає пані Тетяна.

Для облаштування імпровізованих ліжок тут використали піддони, які оперативно зробили місцеві меблярі, а волонтери надали нові ортопедичні матраци.

Як розповів координатор запуску цього проєкту Дмитро Гаврилов, до центру наразі звертається багато людей, які хочуть допомогти продуктами, речами, дитячими іграшками.

"Важливо, що людей, які приїжджають, відразу годують, пропонують душ, адже деякі по три дні добираються сюди. Також у нас є постійне цілодобове чергування. Крім того, волонтери організували перевезення з Луцька до кордону, або в інші західні міста України. Вони лишають контакти, а люди уже записуються до них. Крім того, ці приміщення мають відносно надійні перекриття, та на території є укриття на випадок повітряної тривоги. Раз в день у нас проходить прибирання", - розповідає пан Дмитро.

За словами волонтерів, приїжджих чоловіків у центрі перебуває небагато, переважно це ті, які перевезли жінок до кордону, і повертаються додому в Київ, Білу Церкву, Вінницю, Харків, чи інші міста. Також багато лишаються на ночівлю водіїв, які перевозять гуманітарну допомогу, або ж возять людей до кордону.

Зазначимо, що у центрі допомоги евакуйованим особам працює цілодобовий колцентр: (095)1249008, для переселенців. Всі операційні процеси центру допомоги біженцям координує директор "Адреналін Сіті" Галина Шотік.

"Є дах над головою, тепла їжа, чай, кава, вода, вбиральні. І все це - безкоштовно. А якщо у вас є дітки, і ви хочете залишитися на довший час, то переселимо вас у хостел, як тільки звільниться місце", - зазначають волонтери.

Арт-хостел "Адреналін"

Ексклюзивно для ВСН  деякі переселенці розказали свої історії, тяжкі спогади, як полишали свої квартири та будинки через російську навалу. Ми їх опублікуємо найближчим часом. Слідкуйте за нашими новинами.

Можливо зацікавить