Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

«Без кота нема життя», – у цьому на власному досвіді переконалися співробітники та відвідувачі Центральної міської бібліотеки ім. Василя Земляка у Житомирі. Влітку минулого року в закладі поселився котик Касик і буквально підкорив серце кожного, хто мав нагоду познайомитися із ним ближче.

Про це пише Times.zt.

Котик активно долучається до усіх заходів у бібліотеці, формування гуманітарної допомоги і плетіння маскувальних сіток, заряджає всіх енергією та позитивом, налаштовуючи на перемогу. Його називають кототерапевтом, зіркою соцмереж, фотомоделлю, книжковим експертом, екскурсоводом і просто майстром на всі лапки. Він вільно пересувається бібліотекою та місцями з відкритим доступом, може прогулятися у дворі. Щоранку зустрічає працівників та гостей, протягом дня чергує на бібліотечному посту, а на ніч лишається у своєму персональному кабінеті з будиночком, іграшками, доступом до води, їжі і туалету. Загалом, має насичене котяче життя.

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

Комунікабельний, та часом трішки кусючий або кумедний, іноді аМУРррний, завжди культурний та креативний, сміливий, спритний. Має аристократичні риси, акробатичні здібності, справжній авторитет серед працівників і чотирилапих відвідувачів. Це все про кота Касика. Коли він у хорошому настрої, залюбки йде на контакт, але й не відмовляє собі в можливості побути в тиші та спокої.

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

«Зараз в міських публічних бібліотеках «ЛІТтера» живе три котики, які вже стали бібліотечними знаменитостями. Один із них – Касик. Його минулого літа випадково знайшла наша директорка Лариса Харчук. Через війну постраждало багато тварин: хтось опинився на вулиці, когось власники вимушено залишили. Самостійно вижити в таких умовах тваринам дуже важко і вони потребують людської підтримки. На початку повномасштабного вторгнення бібліотеки стали не лише волонтерським пунктом допомоги для людей, а також і пунктом прихистку для тварин.

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

Спільно з КЗ «Центр захисту тварин» бібліотеки приймали пухнастиків на тимчасове перебування, а потім прилаштовували їх у родини, – розповідає провідний методист відділу методично-бібліографічної роботи Катерина Бабенко. – За нашими підрахунками, Касику близько року, тож незабаром можна буде святкувати його перший ювілей. Він ще юний, але має справжній котячий характер і власний погляд на все.

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

З його ім’ям пов’язана досить цікава історія, адже спочатку це була Кассандра – ім’я, яке наділяє свого власника сильним характером, активністю та яскравою красою. З часом виявилося, що наша Кассандра – парубок, тож на чоловічий манер називаємо його Касик.

«Погугливши», можна знайти цікаву інформацію: якщо ставити наголос на другий склад «Каси́к», то це культурно-історичний термін, що означає вождь. У деяких країнах Латинської Америки, Іспанії так називають вельми іменитих персон. Без сумніву, у бібліотеці Касик – саме така «вельми іменита персона», що вражає своєю красою. Він має небесний колір очей, довгі вуса, пухнастий хвіст та світле забарвлення, а ще дуже ніжний голос, коли каже котяче «Няв».

Ми відповідально ставимось до тварин, тому Касик стерилізований, має всі необхідні щеплення та ветеринарний паспорт, бо ще одним другом тварини має бути ветеринар. У бібліотеці закріплено кілька працівників, які відповідають за Касика. Вони слідкують, щоб у котика завжди була чиста вода, достатньо їжі та прибраний туалет. Касик їсть вологий та сухий корм й обожнює всілякі котячі смаколики. Зазвичай корм купуємо самі, але є відвідувачі, які також приносять його у подарунок для Касика. А ще він не цурається заглядати в обідню перерву в кабінети до працівників. Іноді йому важко відмовити, щоб чимось смачненьким не поділитись».

Директором бібліотеки у Житомирі став котик Касик

Касик ходить на щотижневі наради та полюбляє сидіти в кріслі директора з поважним виглядом. Разом з бібліотекарями проводить екскурсії музейним простором «ЗемлякOPEN» та тішить відвідувачів своєю присутністю. Він завжди перший там, де щось відбувається. Його котяче «Няв» піднімає настрій.

У вільний час читає книги, дрімає на диванчику або ж у своєму ліжечку. Любить бавитись з іграшками, особливо з м’ячиками, а ще ховатись у коробках. Якщо погода гарна, то охоче йде гуляти на свіже повітря, нюхає квіти на клумбах, куштує зелену травичку та спілкується з іншими чотирилапими. Він цікавиться усім, що відбувається навколо. Саме після його появи у бібліотеці започаткували проєкт «Почитаю котику» та готують тематичні книжкові виставки про котів.

«Касик створює атмосферу затишку в бібліотеці, де є книги, кава та котики».

«Касик створює атмосферу затишку в бібліотеці, де є книги, кава та котики. Ми теж навчаємось у тварин, насамперед любити, турбуватись та піклуватись про когось, адже як писав Антуан де Сент-Екзюпері у книзі «Маленький принц»: «Ми відповідальні за тих, кого приручили», – веде далі Катерина Бабенко. – Наш котик підпрацьовує ще й фотомоделлю і відвідувачі обожнюють робити з ним селфі. Намагаємось ловити цікаві моменти з Касиком. Зазвичай ділимось фото та відео у соціальних мережах. Але він, як і людина, не завжди хоче фотографуватись та відстоює свій власний простір і ми це право поважаємо. Крім цього, Касик рекламує книги видавництва «Наш формат», амбасадором якого є міські публічні бібліотеки Житомира, тому котик виступає представником від усіх закладів».

Читайте також:

 

Можливо зацікавить