Гончар із Волині зробив глиняний корвет «Москва», який можна втопити в акваріумі

Гончар із Волині зробив глиняний корвет «Москва», який можна втопити в акваріумі

Гончар та кераміст із села Липини Луцького району Віктор Дудко виготовив із глини корабель, прототипом якого став крейсер «Москва», що відправився на дно Чорного моря.

Його робота - це прикраса для акваріуму. Її майстер подарував волонтеру із Луцька, який допомагає хлопцям із ЗСУ. 

Як розповів Суспільному волинський майстер, над кораблем, висота якого до 40 сантиметрів, чоловік працював у власній майстерні по дві-три години щовечора. На змайстрованому з глини кораблі також видніються дві українські протикорабельні ракети «Нептун», які завдали судну пошкоджень, як це й сталося 13 квітня цього року.

Гончар із Волині зробив глиняний корвет «Москва», який можна втопити в акваріумі

«Просто виникла ідея зробити цей кораблик. Натхнення прийшло, коли наші хлопці затопили «Москву»... І корабель цей був подарований одному нашому луцькому волонтеру, який допомагає хлопцям із ЗСУ», - говорить майстер.

Виріб зроблений з екологічно чистої глини, викопаної в селищі Дубечне Ковельського району, та має забарвлення сірого (металевого) кольору без використання барвників. Зі слів Віктора Дудка, такого кольору кораблику надав природній випал у печі.

«Може виріб мати сірий колір або металік, як говорять, можуть бути розводи, бо вугілля може так розмалювати, а може бути чистий чорний колір. 90 % всієї роботи залежить від випалу, який триває від 12 до 18 годин. Наганяється температура до 1 000 градусів, потім вигрібаються всі вуглинки, закидаються нові дрова в піч і закривається доступ повітря. І ще дві-три доби виріб стоїть і задимлюється», - каже волинянин.

Змайстрований корабель призначений для акваріума, адже має отвори, через які можуть плавати рибки, проте може використовуватися також як і самостійна прикраса в інтер’єрі, додав гончар.

Гончар із Волині зробив глиняний корвет «Москва», який можна втопити в акваріумі
Віктор Дудко

Нагадаємо, що протягом усього 14 квітня російська пропаганда намагалася мінімізувати психологічний ефект від ураження флагману Чорноморського флоту РФ крейсера «Москва».

Довідково:

Віктор Дудко - майстер гончарного мистецтва, який створює чорнодимлену кераміку. Волинянин працює у власній майстерні та навчає мистецтву створення виробів з глини в Липинському будинку культури, де його школу гончарства «Осередок» відвідує 30 школярів.

Можливо зацікавить