Гостинний двір Прайзлерів у Луцьку пропонують передати на 31 рік інвестору за 50 мільйонів 

Гостинний двір Прайзлерів у Луцьку пропонують передати на 31 рік інвестору за 50 мільйонів 

У Луцьку затвердили пропозицію про здійснення державно-приватного партнерства на території архітектурної пам’ятки та змінили цільове призначення земельної ділянки.

Рішення ухвалили під час засідання сесії міськради у середу, 22 лютого.

Депутати, зокрема, затвердили пропозицію про здійснення державно-приватного партнерства щодо проєкту «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням по вул. Кафедральна, 4 в місті Луцьку».

Ідеться про Гостинний двір Прайзлерів на вулиці Кафедральна, 4, щодо якої останнім часом точилися суперечки і були скликані громадські слухання.

На цій території є двоповерхове нежитлове приміщення, пам’ятка місцевого значення загальною площею 1168,8 м2,. Приміщення збудоване на початку ХХ ст. У рамках державно-приватного партнерства мають реалізувати проект «Реставрація з пристосуванням та управління нежитловим приміщенням по вул. Кафедральна, 4 у місті Луцьку».

Метою цього партнерства називають збереження та реставрацію пам’ятки місцевого значення на вул. Кафедральній, 4 в місті Луцьку з її пристосуванням під готель із закладом ресторанного господарства.

Строк реалізації проекту - 31 рік.

Згідно з інформацією, прогнозована сума інвестицій, необхідна для запуску об’єкта в експлуатацію: 50 мільйонів гривень. Чи є вже пропозиції від потенційних інвесторій щодо цього об'єкту - в міськраді наразі не повідомляють.

Також депутати ухвалили рішення, згідно з якими для ділянок, на яких розміщена ця пам'ятка та прилеглий гараж, змінили цільове призначення. Таким чином, діялнки мають призначення «для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури».

Раніше міська рада повідомляла, що пам'ятка потребує ремонту, оскільки на фасаді вже помітні руйнування.

Нагадаємо, торік громадська організація «Семиярусна гора» з дозволу міської ради облаштувала публічний простір на території Гостинного двору. Проте 23 грудня 2022 року в Луцьку мурал з логотипом Гостинного двору знесли. У міськраді, свєю чергою, переконували, що дія меморандуму, який підписали з громадською організацією, завершувалась 31 грудня, а знесена будівля, на якій був мурал - старий гараж, який не має історичної цінності.

Луцька міська рада пропонує створити на цьому місці державно-приватне партнерство та відкритий архітектурний конкурс, готельно-ресторанний комплекс, молодіжна ГО «Семиярусна гора» відстоює створення молодіжного простору. На 27 січня були організовані громадські слухання щодо подальшої долі пам'ятки, проте їх перервала повітряна тривога. На обговорення прийшло близько пів тисячі лучан.

До слова, за свідченнями істориків, на місці Гостинного двору Прайзлерів колись містились не тільки храм і дім для братів-обітників, а ще й шпиталь святого Лазаря - заклад опіки над сиротами та важкохворими, у тому числі й з розладами психіки.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Глобус Банк
фото

Перше на Волині: у Луцьку відкрили відділення «Глобус Банку»

війна Луцьк

Загинув під час виконання бойового завдання: у Луцьку прощатимуться із Героєм Андрієм Головачовим

Народна пісня
відео

«Це підпал»: блогерка з Луцька випустила пісню із відомою співачкою

Зоопарк
фото

«Ми зайняли своє місце серед європейських зоопарків», - інтерв'ю з Людмилою Денисенко

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

Востаннє додому: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»
фото

На Волині стартував конкурс-огляд колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім»

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Не Декабристів, а Свободи: у Луцьку перейменували ще сім вулиць

Луцьк Туристичний

«До Луцька варто приїхати, аби насолодитись його затишком»: розмова з Катериною Теліпською

У Луцьку планують вдвічі збільшити розмір стипендії обдарованим учням

У Луцьку планують вдвічі збільшити розмір стипендії обдарованим учням