«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

Цьогоріч на Україну очікує складний опалювальний сезон через військову агресію Росії, нестабільну ситуацію з газом та його вартістю. 

Як обласний центр Волині готується до цьогорічної зими, чи враховують комунальники можливі надзвичайні ситуації, та на що планують витратити понад 4 мільйони гривень ВСН розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Луцька Микола Осіюк. 

- Наскільки Луцька громада готова до зими?

- Зараз ми активно готуємо до опалювального сезону наші котельні, а спільно з надзвичайниками напрацьовуємо облаштування наметів, накриттів та місць обігріву на випадок сильних холодів. Також комунальне підприємство «Парки та сквери» заготовляє дрова для трьох котелень, які працюють на цьому паливі. Зокрема, це котельні на Боженка, Стефаника та міської лікарні, що на проспекті Відродження.  

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

Крім того, спільно з управлінськими компаніями та ОСББ утеплюємо житлові будинки, зокрема, горищні та підвальні приміщення, склимо вікна, встановлюємо двері, та й взагалі готуємося до зими, аби лучани та гості міста максимально комфортно її пережили. Наразі комунальники обходять усю територію міста й оцінюють стан утеплення будинків, як працюють управителі будинків та ОСББ. І до кінця місяця ми уже матимемо попередні результати цієї роботи.

Також зараз комунальники обстежують дахи будинків, де можливо потрібно прочистити стоки для дощових вод, чи докупити рулонно-рубероїдне покриття. Загалом йде комплексна робота з підготовки до зимового періоду всіх житлових будинків. 

- Які проблеми можна очікувати з початком опалювального сезону?

- Основна проблема на сьогодні це - постачання газу у зимовий період та його ціна, тиск та подача для котелень. Це наразі дуже тяжко передбачити. Готуємося до найтяжчого варіанту, і надіємося аби була хоч мінімальна температура для забезпечення систем. Наразі замінюємо труби, працюємо по з'єднанню котелень, аби у разі надзвичайної ситуації оперативно могли з однієї котельні перекинути подачу тепла на іншу.

У планах ще закупити мобільні котельні та дизельні генератори аби забезпечити тиск води в системі у разі відсутності електрики. Їх встановлять у котельнях, на мережах подачі води та свердловинах. Тобто, як мінімум тиск води та мінімальне тепло в лучан у найкритичніших ситуаціях буде.

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

- Чи можуть лучани самостійно обігріти будинки, можливо, встановити твердопаливні котли?

- Така можливість існує, але для цього потрібно співпрацювати з «Луцьктеплом». Якщо мешканці мають можливість купити якусь мобільну котельню на три-чотири будинки, то звичайно це розглянуть. Наразі ми з таким ще не стикалися, і блакитне паливо залишається основним постачальником тепла та енергії для наших котелень в зимовий період.

- Чи достатньої техніки та палива на зимовий період?

- Звичайно, що хотілося б більше транспорту, але його ще й потрібно обслуговувати та заправляти, а це - додаткові кошти. Особливо її потрібно на прибирання тротуарів, але враховуючи ситуацію намагатимемося максимально підготувати та використати наявну техніку. Також уже сьогодні ми працюємо над заготівлею палива та газу, і щодо цього уже є домовленості з певними автозаправними станціями.

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

- Минулоріч було багато скарг на нерозчищені від снігу дороги та тротуари. Ви це врахували?

- Не завжди вдається вчасно очистити тротуари та дороги так, як хотіли б цього лучани. Усе залежить від умов, кількості опадів, часу випадіння та зледеніння, але ми намагаємося максимально оперативно наявною технікою привести до ладу засніжені дороги та тротуари.

- Що буде у випадку, коли техніка через сильні снігопади просто не впорається?

- На цей випадок ми уклали угоди на надання допоміжної техніки - тракторів та грейдерів. Особливо актуально це для сільських територій нашої громади. Зокрема, це - трактори, грейдера та інша техніка.

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

- У Луцьку оголосили тендер на прибирання снігу на 4 мільйони 800 тисяч гривень. На що саме будуть витрачені ці кошти?

- Ці кошти підуть на чергування техніки, обробку протиожеледними сумішами доріг та розчищення тротуарів. Переможець тендеру уже повинен мати необхідну кількість посипальних матеріалів - солі, щебенево-соляних та піщано-соляних сумішей. Також закупили уже пісок.

Наразі сподіваємося, що опалювальний сезон у Луцьк мине без проблем і комунальники впораються з поставленими перед ними завданнями.

Також найближчим часом очікуйте на другу частину інтерв'ю, у якій Микола Осіюк розповість про ремонти луцьких доріг та дворів, борги за комуналку, підтоплення 33-го мікрорайону під час дощів та міське кладовище.

«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму«Готуємося до найтяжчого варіанту та заготовляємо дрова»: як Луцьк очікує воєнну зиму

Текст: Юлія АНТОНЮК

Фото: Ольга ЮСКОВЕЦЬ

Можливо зацікавить

У Луцьку на місці іншого закладу відкрили нову кав'ярню
фото

У Луцьку на місці іншого закладу відкрили нову кав'ярню

За смертельну аварію біля Луцька водію призначили 5 років в'язниці

За смертельну аварію біля Луцька водію призначили 5 років в'язниці

У Луцьку за колабораціонізм судили експравоохоронця з Донеччини: він отримав 12 років в'язниці

У Луцьку за колабораціонізм судили експравоохоронця з Донеччини: він отримав 12 років в'язниці

Євро-2024 Кварцяний

Відомий тренер з Луцька Кварцяний оцінив шанси збірної України в груповому раунді Євро-2024

Положинський Олександдр

Служба в ЗСУ та дві операції: як зараз живе та чим займається відомий артист з Луцька

В'ячеслав Шевчук Рух УПЛ

«Відома футбольна постать»: лучанин став генеральним менеджером клубу Прем'єр-ліги

Писанкар

«Писанки потребують не лише зосередженості, але й особливого стану душі»: писанкар Андрій Бондарук

Герой України

Не встиг розписатися з коханою: захиснику з Луцька просять посмертно присвоїти державну нагороду

Зловживання

Зловживали службовим становищем: як покарали луцьких посадовців