Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць

Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць

У Підгайцях із хабарем у руках затримали місцевого землевпорядника Віталія Копюка. Відразу після закінчення сесії чиновник під стінами сільради влаштував «прийом громадян» просто у своєму автомобілі. Під час цього його і затримали правоохоронці. Там і вилучили мічені гроші, які він отримав як винагороду за одне із земельних рішень, що схвалили депутати на сесії. Як повідомили правоохоронці, за такі послуги Віталій Копюк просив 4 400 доларів.

Частину цієї суми у Копюка вилучили під час затримання, іншу – так само мічені купюри – знайшли під час обшуку у нього вдома. Загалом у чиновника знайшли близько мільйона гривень, які він заховав вдома. Примітно, що будинок посадовця сільради на майже 200 квадратів, а особливо розкішне внутрішнє оздоблення у стилі «як в Пшонки», далеко не відповідають офіційній зарплаті чиновника сільради. Хоча отримує він немало: близько пів мільйона на рік, а за «сумлінну» роботу навіть регулярно має премії і нагороди.

Видання ВСН зібрало інформацію про цього чиновника і з’ясувалося, що його ім’я не вперше фігурує у кримінальних справах, пов’язаних із землею у Підгайцях. Щоправда, на початку своєї «кар’єри» Віталій Копюк був по іншу сторону скандальної історії про земельні оборудки.

Хто такий Віталій Копюк?

52-річний Віталій Копюк працює у сільській раді більше 15 років. Саме у той час сільським головою став Юрій Семенюк, а попереднього голову – відправили у тюрму. Місцеві люблять переповідати цю скандальну історію. На основі свідчень новообраних депутатів, які не могли знайти спільну мову із старим головою, керівника сільради засудили до 5 років позбавлення волі.

Віталій Копюк був серед тих, хто давав проти нього свідчення. Після цього новим головою сільради став Юрій Семенюк (до слова, він також був серед депутатів, які організували «інквізицію» попередньому голові), а Віталій Копюк отримав посаду землевпорядника.

Із того часу його робота – готувати всі земельні документи, приймати заяви від людей, погоджувати чи не погоджувати їх, відправляти на розгляд сесії або ж ховати у стіл.

Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з ПідгаєцьХата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць
Віталій Копюк під час земельних комісій. Його завдання - готувати земельні документи, після цього їх розглядають депутати

 

За що нагороджували Копюка?

Спершу Віталій Копюк працював рядовим спеціалістом-землевпорядником, а із 2019 року став начальником відділу земельних ресурсів, кадастру і екологічної безпеки.

Відповідно, з року в рік збільшувалась і зарплата чиновника:

  • 2016 – 8 300 грн/міс (99 287 грн за рік)
  • 2017 – 11 000 грн/міс (133 104 грн за рік)
  • 2018 – 19 650 грн/міс (235 808 грн за рік)
  • 2019 – 31 258 грн/міс (375 099 грн за рік)
  • 2020 – 35 900 грн/міс (430 802 грн за рік)
  • 2021 – 37 000 грн/міс (444 000 грн за рік)

До речі, у червні минулого року вже під час війни разом із преміями Віталій Копюк отримав 94 тис грн зарплати.

Читати також: 930 тисяч допомоги і премій «виписали» собі керівники Підгайцівської сільради під час війни

Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць
У грудні 2022 року Юрій Семенюк відзначив Віталія Копюка грамотою «за сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток громади»

 

Чи багато землі у землевпорядника Підгаєць?

«Чоботар без чобіт» - ця приказка точно не про землевпорядника Підгаєць. Лише офіційно на Віталія Копюка та його дружину записано 6 земельних ділянок у Крупі та Підгайцях. Усі вони мають гарне місце розташування у центральній частині цих населених пунктів і отримані уже після того, як він почав працювати землевпорядником:

  • 1,36 га в Крупі, отримав у 2019 році,
  • 0,25 га в Крупі, отримав у 2018 році,
  • 0,18 га в Крупі, отримав у 2014 році,
  • 0,21 га в Крупі, отримав разом із братом у 2010 році,
  • 0,3 га в Підгайцях, отримала дружина в 2014 році,
  • 0,1315 га (присадибна ділянка) в Підгайцях, отримала дружина в 2013 році.

Земельні ділянки родини Віталія Копюка

 

Хата «пшонка-стайл»

Віталій Копюк в декларації вказав невелику квартиру у центрі Підгаєць – на вул. Шкільній, 11. Проте проживає він із сім’єю у набагато просторішій оселі.

Площа його будинку, що у Підгайцях на вул. Надстирній – 182 м2. Ззовні будинок не схожий на скромне житло сільського чиновника, проте вражає навіть не це. Місцеві мешканці, хто був у гостях в Копюків, розповідають про надмірну розкіш, яка нагадує апартаменти скандального генпрокурора Пшонки.

До слова, будинок зданий в експлуатацію у 2013 році, тобто гроші на зведення такої оселі землевпорядник Копюк, отримавши посаду, збирав недовго.

Варто також зауважити, що в сім’ї Копюка ніхто не займається успішним бізнесом. Дружина Любов Копюк працює в Крупівському навчально-реабілітаційному центрі і отримує не надто велику зарплату. У 2022 році її заробіток становив близько 14 тис грн/міс.

Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з ПідгаєцьХата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з ПідгаєцьХата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць
Будинок Віталія Копюка у Підгайцях

Цікаво, що «на люди» Віталій Копюк ніколи не демонстрував заможного способу життя: скромно одягався і їздив на старенькому мінівені «фольксваген Т4», 2003 р.в.

Хата «пшонка-стайл» і мільйон «під подушкою». Що відомо про затриманого землевпорядника з Підгаєць
У старенькому «фольксвагені» Віталій Копюк влаштував «прийом вдячних громадян»

 

Досі не звільнений

Як повідомив у коментарі виданню ВСН Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк, Віталія Копюка досі не звільнено і не відсторонено від роботи: чекають, поки таку вказівку дасть суд. У сільраді тривають допити, правоохоронці збирають свідчення у працівників сільради і в депутатів. Адже, нагадаємо, затримання із хабарем відбулося відразу після сесії, на якій було прийнято рішення, за яке Копюк отримав гроші.

Сільський голова каже, що претензій до роботи землевпорядника не мав, а його розкішний будинок, який не відповідає заробітку чиновника сільради, не коментує – мовляв, ніколи не був у нього вдома.

Можливо зацікавить

Хабар Луцьк

Вимагали гроші за «допомогу»: повідомили імена луцьких посадовців-хабарників

Хабар виїзд за кордон

На Волині батько за хабар намагався вивезти дорослого сина за кордон: як його покарали

хабар поліція

У Луцьку судять адвоката, який вимагав гроші для хабара слідчим

Герой України

Загинув у один день з односельчанином: розвіднику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Уродженець Львівщини хотів «проскочити» через волинський кордон за три тисячі гривень

Уродженець Львівщини хотів «проскочити» через волинський кордон за три тисячі гривень

хабар Волинь

Хабар за «поблажки»: експосадовці Держекоінспекції Волині проведуть 5 років за ґратами

хабар виїзд за кордон

Хотів виїхати в Польщу за хабар: як покарали ухилянта на Волині

На Волині оштрафували співмешканця працівниці ВЛК, який вимагав 6 тисяч доларів у хворого військовослужбовця

На Волині оштрафували співмешканця працівниці ВЛК, який вимагав 6 тисяч доларів у хворого військовослужбовця

хабар поліція права

Вимагав 19 тисяч гривень у переселенця: у Луцьку відсторонили від посади затриманого на хабарі інспектора поліції