Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант

Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант

У середу, 9 листопада, у День української писемності, українці по всьому світу писали 22-й радіодиктант національної єдності «Розкажи мені про свій дім», автором якого є Ірина Цілик. Цьогоріч його зачитала народна артистка Ада Роговцева зі студії в бомбосховищі.

До написання радіодиктанту уже традиційно долучилися й волиняни.

Видання ВСН зібрало підбірку відомих волинян, які цьогоріч попри воєнний час вирішили перевірити знання рідної мови.

Філологиня, викладачка та мовознавець Надія Омельчук трохи розчарована цьогорічним заходом.

Депутат Луцької міськради Юрій Моклиця, який наразі проходить службу у Збройних силах Україн теж писав радіодиктант.

«Промінчик світла у світі невігластва та «какоїразніци». Дякую за можливість побути частинкою цілого, великого, українського», - пише військовий.

Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант

Журналістка ВСН Людмила Яворська пише радіодиктант уже водинадцяте.

Перевіряли свої знання з української мови й очільник Секретаріату Омбудсмена Роман Романюк та працівниця пресслужби Офісу Валентина Мельник.

Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант
Диктант Валентини Мельник

 

Диктант писала і волинянка та засновниця туристичної компанії Катерина Павлова.

«Доєдналися з Оксаною Павловою до радіодиктанту національної єдності. Недарма ж - магістрантки Факультет філології та журналістики ВНУ імені Лесі Українки. Текст «Твій дім» у прочитанні Ади Роговцевої надихнув», - пише Катерина.

Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктантХто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант

Начальниця відділу молодіжної політики департаменті молоді та спорту Луцької міськради Зоряна Дацик цьогоріч взяла участь у цій акції вперше.

«Сьогодні чудове свято, хоч нам зараз і не до свят. Але воно цього року зовсім особливе. Всі свята, які зараз про нашу Батьківщину, мову, захисників, національні традиції, наш народ - особливі. Зі сльозами на очах й гордістю у серці.

Я  могла б дуже довго й розлого писати про мову та її вплив на моє життя; про те, наскільки важко чи навпаки вивчити українську російськомовній людині; про те, як змінювалася моя позиція стосовно мови від помірковано патріотичної до радикальної та багато про що ще... Моя українська і досі не ідеальна, в ній є місце русизмам/росіянизмам, подекуди - суржику та словам «паразитам».

Якщо є любов до цієї країни - захочеш сам/сама її вивчити й будеш кайфувати від процесу вивчення та результату застосування. Все інше - лише намагання виправдати відсутність цієї поваги та любові, "вдягнувши" цей факт в якісь логічні умовиводи та аргументи. Мушу написати - то є лише моя суб'єктивна думка. То є моя історія».

Хто - з автоматом, а хто - взагалі вперше: як відомі волиняни писали радіодиктант

До написання диктанту також долучилися у студенти, викладачі та інші працівники Луцького педагогічного коледжу.

«У різних аудиторіях, кабінетах, класах від ректора коледжу Петра Бойчука до студентів - усі дружньо писали 22-й радіодиктант, який цього року мав досить символічну для України назву - «Твій дім», - зазначають у закладі.

Команда міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» вирішила теж не стояти осторонь такої справи.

Письменник та фронтмен гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк цього дня також перевірив свій рівень знань української мови.

 

Можливо зацікавить