Хто з пенсіонерів може не платити за комуналку

Хто з пенсіонерів може не платити за комуналку

Пенсіонерам, які проживають у сільській місцевості крім пенсії та доплат за вік, належать ще й пільги на оплату комунальних послуг. Деякі категорії взагалі нічого не платять за комуналку.

Про це пише видання «На пенсії».

«Я медик-пенсіонер. Відпрацювала у сільській лікарні 40 років. Раніше нам платили за комунальні послуги, цього року після підвищення пенсії усі пільги забрали. Чи це законно?», – запитала українка.

Так, 100-ву знижку на оплату комунальних послуг гарантовано пенсіонерам, які працювали, зокрема, педагогічними чи медичними працівниками, фармацевтами, бібліотекарями, працівниками із захисту рослин у сільській місцевості та селищах міського типу.

Але є важливий момент. Знижка надається у разі, якщо середньомісячний дохід пільговика за шість місяців не перевищує величини доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу 2023 року – 3760 грн).

Тобто якщо Ваша пенсія перевищила 3760 гривень, то отримувати пільги на оплату комуналки Ви не будете. Але можна звернутися до Пенсійного фонду за призначенням житлової субсидії.

На які послуги надається пільга?

Пільга призначається на 12 місяців з місяця, коли таке право виникає і поширюється на оплату:

  • житла (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків та споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком;
  • комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання,
  • природний газ (у тому числі транспортування, розподіл та постачання), централізоване опалення, вивіз побутових відходів);
  • палива та скрапленого газу.

Читайте також:

Можливо зацікавить