«Хтось на пошті написав "Морг", туди зносили тіла»: маріуполець у Луцьку розповів, як рф знищувала місто

«Хтось на пошті написав "Морг", туди зносили тіла»: маріуполець у Луцьку розповів, як рф знищувала місто

64-річний Олександр Цивковський працював викладачем у Маріупольському навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Від початку повномасштабного вторгнення разом із жінкою та сусідами провів у підвалі власного будинку майже місяць.

Суспільному чоловік розповів, як на його очах російські військові знищували місто, про роль полку «Азов» в обороні Маріуполя та важку дорогу до безпечного Луцька.

Початок війни: «Ніхто не міг у це повірити»

24 лютого, як і більшість українців, Олександр з дружиною прокинулися від звуків вибухів. Згодом чоловік дізнався – вдарили по радіотехнічному батальйону, де він колись служив.

Маріупольці, які ще до повномасштабного вторгнення час від часу здригалися від обстрілів, не могли повірити, що почалася війна.

«Якогось передчуття небезпеки у мене тоді не було. Ніхто з людей, і я в тому числі не допускав, що Росія нападе на Україну. Але ж так воно трапилося», – говорить чоловік.

28 лютого в місті зникла електрика. Ще за день жителі почали втрачати зв'язок, опалення. «Через день-два виключили воду, і останнім виключили газ. І нічого не було», – розповідає Олександр Цивковський.

Життя в підвалі: «Товариш загинув, готуючи їжу надворі»

3 березня, коли один зі снарядів потрапив у сусідню дев'ятиповерхівку – Олександр з дружиною перебралися жити у підвал.

«Там вже зібралися всі, хто мешкав в нашому будинку, 37 людей. Ця вся обстановка постійного очікування, що зараз от в наш будинок прилетить снаряд, вона так психологічно давила, що дуже важко витримати», – говорить маріуполець.

«Хтось на пошті написав

Чоловік пригадує: обстріли були і вдень і вночі. Щоб приготувати їжу на вогнищі – доводилося виходити з укриття, пиляти дрова, носити воду з криниці: «ходили по воду, і навіть при артобстрілах, коли прямо над головами у нас літали снаряди».

«Хтось на пошті написав

Під час одного з обстрілів загинув товариш Олександра, з яким колись разом служили в радіотехнічному батальйоні.

«Готував їжу на вогні і не встиг спуститися в підвал. Прилетіла міна – і він прямо з цією каструлею з супом потрапив під осколки цієї міни і загинув», – каже переселенець.

Могили у дворах та морг на пошті

Товариша по службі, який загинув під час чергового обстрілу, люди були змушені поховати поряд з житловим будинком.

«Хтось на пошті написав

«В нашому районі на Черьомушках – дуже багато могил поряд з житловими будинками. І по всьому місту так. Люди виносили загиблих чи померлих від різних обставин, завертали в ковдри, в якісь простирадла, писали записку: прізвище, ім’я, по батькові, рік, дата народження, дата смерті. І виносили і клали на тротуари вздовж доріг», – пригадує маріуполець.

Ще однією точкою збору тіл загиблих стало місцеве відділення пошти. В одноповерхову будівлю чи не щодня приносили тіла: «хтось великими буквами написав «Морг» і туди зносили тих, хто загинув, помер і складали один на одного»,

Роль полку «Азов» в долі міста

Бійців полку «Азов», які довгий час боронили Маріуполь, а нині перебувають у російському полоні, Олександр називає героями. З його слів, ще до подій на заводі «Азовсталь» бійці робили все можливе, щоб стримати ворога.

«Азов» постійно захищав місто, переміщався в різні райони, бив по російських колонах, по скупченнях, по танках. Постійно захищав. І те, що зробив «Азов», - це навіть не подвиг, це супер подвиг. Як вони впродовж такого тривалого часу чинили опір, відбивалися, знищували і тих хвальоних вагнерівців та інших. Я просто вражений, як кадровий військовий»,– каже чоловік.

Важке рішення про евакуацію

Олександр каже: добре пам'ятає, коли остаточно вирішив, що в Маріуполі їм не вижити і потрібно вибиратися з міста. Це було 20 березня. Тоді у їх район прийшли родичі, які до того жили в центральній частині Маріуполя.

«Я вражений, як вони через місто, яке постійно обстрілювали, добралися до нас, до Черьомушок. А це – кілометрів 15 вони добиралися. Коли вони розповіли, що твориться там в центрі, як його руйнують, я зрозумів, що треба виїжджати», – розповів Олександр.

«Хтось на пошті написав

21 березня родина та ще декілька сусідів трьома машинами поїхали з міста. Щоб дістатися Запоріжжя – проїхали 13 російських блокпостів. На одному з них російські військові хотіли розстріляти зятя однієї з родичок Олександра. Минулося, каже чоловік, як вижили – досі не усвідомлює. 

Нині у Луцьку чоловік намагається по новому облаштувати своє життя. З 28 березня він працює у штаті Волинського навчально-методичного центру і мріє, що колись зможе повернутися в Маріуполь і відбудувати зруйноване росіянами місто. 

Можливо зацікавить