«І 25 грудня і 7 січня. Ми ж українці»: як і коли святкуватимуть Різдво жителі Луцька

«І 25 грудня і 7 січня. Ми ж українці»: як і коли святкуватимуть Різдво жителі Луцька

Поки весь світ готується відзначати Різдво та Новий Рік, українці мріють про те, аби закінчилася війна. Після того, як Росія вбила тисячі наших громадян і продовжує це робити, на цьому фоні свята вже не здаються такими радісними.  

Питання не лише як, а й коли волиняни відзначатимуть Різдво цього року. Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Ситуація в країні не дає людям поштовху до великих святкувань, то шо в кожного можуть зібратися в родині посидіти за столом то це так, а велике таке скупчення людей - не варто робити», - вважає лучанин Антон.

«В наш час не дуже й хочеться, особливо, коли тато не вдома», - розповідає житель Луцька Дмитро.

День народження Ісуса Христа скасувати неможливо, тому й відзначити його треба, як слід, - переконаний Митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Та й песимізм, каже, в тилу і на фронті не допоможе виграти цю війну. 

«Святкуєм! Душевно святкуєм! А щодо матеріальних трат то рекомендую скористатися тим, що ми вже накопичили за роки перебираючи наш дім, ялинки чи щось інше, а ті кошти, які ми можемо заощадити відпровадити їх на Збройні Сили України. Ось це буде правильно!», -  наголошує митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл.

За старим юліанським календарем цей день припадає на 7 січня, а за новим, григоріанським, - на 25 грудня. Юліанського календаря дотримуються тільки в православні церкви Росії, Грузії, Сербії, Ізраїлю та поки в Україні. Цьогоріч Православна Церква України зняла заборону на святкування Різдва 25 грудня. Це перший крок до поступового відходу від звички.  

«Я за декомунізацію церковного календаря, все повинно мати логіку тих правил і традицій, які створилися протягом нашого життя», - розповів митрополит.

 За даними соціологічної групи «Рейтинг», кількість українців, які святкують Різдво лише 25 грудня, впродовж року зросла з 4% до 11%. Крім того, якщо торік 71% опитаних відзначали 7 січня, то в 2022-му таких - уже 55%.  

Серед лучан є ті, хто вперше буде відзначати Різдво по-новому. 

«Ці події вони більш підштовхнули до того, що воно було правильно 25 грудня. Вірю і сподіваюся, мрію щоб 25 грудня закінчилася війна. От чогось так мрію», - каже лучанка Катерина. 

Лучани кажуть, вплинули на таке рішення також війна і бажання відділитися від ворогів у всіх сенсах.  «Ми ще молоде покоління, звикли святкувати 7 січня, але якщо офіційно приймуть таке рішення то будемо підлаштовуватися на 25 грудня», - зазначила лучанка Ірина.

«І 25 і 7. Ми ж українці», - розповів лучанин Антон.

Українців, які святкують дві дати також стало більше. Нині це 25%. Ще 9% опитаних сказали, що цього року взагалі не святкуватимуть Різдво.

Можливо зацікавить