Інформація, що Волинь - серед областей, де найбільше чоловіків втекли з України під час війни - маніпуляція

Інформація, що Волинь - серед областей, де найбільше чоловіків втекли з України під час війни - маніпуляція

Інфографіка про те, скільки чоловіків виїхали після 24 лютого і не повернулися з-за кордону через систему Шлях, виявилась помилковою та маніпулятивною.

Про це інформують на сторінці фактчекінгового пабліка «Нота Єнота», передає ІА «Волинські новини».

Вперше публікація цієї інфографіки зʼявилася на сайті «Главком». Проте Главком посилається на проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги.

Якщо не вдивлятися в цифри, а глянути просто на стовпчики (а саме співвідношення синіх та жовтих стовпців), то складається враження, що майже половина тих, хто виїжджає за кордон, не повертається. Це маніпуляція за допомогою діаграми.

Наприклад, у Волинській області вказано, що за кордон виїхало 21108 чоловіків, 1375 не повернулося. Відсоток тих, хто не повернувся: 6,5%. В інфографіці ж вказано 18,03%.

Із Тернопільської області 14036 виїжджало чоловіків, 964 не повернулися. Відсоток тих, хто не повернувся – 6,8%. В інфографіці – 20,66%.

Полтавська область: 224 виїжджало, 20 не повернулися, тобто це 8,9%. В інфографіці вказано 18,87%.

Як зазначається, по решті областей така ж ситуація.

«Ми не знаємо, хто робив цю інфографіку, але вона маніпулятивна, бо показує завищені відсотки», – зазначають журналісти.

Читайте також:

Можливо зацікавить