Єдина згадка про воїнів у Нафанаїла: що сказали про війну у своїх різдвяних посланнях ієрархи УПЦ МП та ПЦУ на Волині

Єдина згадка про воїнів у Нафанаїла: що сказали про війну у своїх різдвяних посланнях ієрархи УПЦ МП та ПЦУ на Волині

Цьогоріч Різдво Христове для українців було не таким радісним як зазвичай. Станом на 7 січня повномасштабна війна з Росією тривала уже 318-й день. Традиційно напередодні одного з найбільших християнських свят ієрархи найбільших церков на Волині підготували свої різдвяні послання. Очільник єпархії Православної церкви України у ньому багато згадував про війну та захисників, тоді як представник Української православної церкви згадав про них лише раз. 

«Сила правди» проаналізувала різдвяні привітання очільників найбільших церков на Волині: митрополита Луцького і Волинського Православної церкви України Михаїла та архієпископа Волинського і Луцького Української православної церкви (московський патріархат) Нафанаїла.

 Найбільше уваги повномасштабній війні Росії проти України у своєму різдвяному посланні приділив очільник єпархії ПЦУ на Волині митрополит Михаїл. Лише один раз згадав про військових очільник УПЦ на Волині Нафанаїл.

Різдвяне послання очільника УПЦ на Волині владики Нафанаїла

У своєму різдвяному привітанні владика Нафанаїл чимало уваги приділив історії народження Христа, створенню Богом людини, її меті, образу Христа та наголосив на вчинках Ірода.

«У перші ж місяці земного життя перетерпів Син Божий втечі та поневіряння. Заздрість, підступність та злоба нечестивих супроводжували Єдиного Безгрішного аж до хресної Його смерті. На жаль, і до нині ми бачимо багато противників та ненависників імені Христового», – йдеться в посланні архієпископа Нафанаїла. 

Закликав прихожан очільник церков московського патріархату на Волині  «радіти та веселитись», а про воїнів згадав лише раз наприкінці вітання.

«Нехай Богомладенець Христос благословить Україну та весь український народ, наших воїнів, дарує мир, любов та спасіння усьому роду людському», – єдина згадка про військовослужбовців у різдвяному зверненні Нафанаїла.

Єдина згадка про воїнів у Нафанаїла: що сказали про війну у своїх різдвяних посланнях ієрархи УПЦ МП та ПЦУ на Волині

Різдвяне послання від очільника ПЦУ на Волині владики Михаїла

Митрополит Михаїл з перших слів свого привітання нагадує про війну.

«Незважаючи на сумні події в нашій державі, коли український народ боронить цілісність та незалежність своєї Батьківщини, ми святкуємо Христове Різдво – величне торжество всього християнства», – почав своє послання Михаїл. 

Далі ж нагадав про те, що Різдво в такий час – це знак надії. Наголосив, що варто вірити любові Христа та сподіватися на спасіння. Велику частину свого привітання Михаїл приділив військовослужбовцям Збройних сил України та повномасштабній війні:

«Різдво Христове 2023 року ми зустрічаємо не лише з радістю, але й з тривогою в душі. Радісна новина – бо Різдво Христове приходить у наші оселі й парафії, але повномасштабна кровопролитна війна московії проти України, яка триває з 2014-го року, тривожить наші серця.

Особливо в ці святкові дні наші думки та молитви линуть за наших мужніх воїнів, які боронять нашу землю, захищають мир і спокій наших осель. Ми співчуваємо всім, хто втратив своїх рідних, – наших Героїв, і запевняємо, що вони назавжди залишаться у пам’яті та історії нашого народу.

Вітаю вас всечесні отці, дорогі брати і сестри – волиняни, відважні воїни захисники України із Різдвом Христовим, яке ми разом із більшістю європейців починаємо святкувати 25 грудня, а також із Новим 2023-м роком! Бажаю, щоб це Новоліття було для всіх сповнене милості Божої, отримання перемоги над московитським агресором, щоб запанував довгоочікуваний мир у нашій волелюбній Україні і збулася мрія всіх українців – об’єднатись у велику, єдину Православну Церкву», – наголосив митрополит Михаїл.

Завершуючи різдвяне звернення, він окремо привітав народних депутатів України від Волині і місцевих чиновників.

Юлія Галецька

Читайте також:

  • Станом на 24 лютого 2022 року в Україні існувало 8 797 церков московського патріархату. У Волинській області станом на лютий 2022 року існувало 493 церкви МП.
  • Скандал у селі біля Луцька: священник московського патріархату не хоче виселятися із церковної хати
  • У Луцькому районі митрополит Михаїл очолив службу у храмі релігійної громади, яка перейшла до ПЦУ
  • Митрополит Павло звинуватив «владних іродів» у «гоніннях», а Епіфанія назвав «бісом і самосвятом». Відео

Можливо зацікавить

Один раз на вісім днів: на Волинь з Донеччини курсуватимуть евакуаційні поїзди

Один раз на вісім днів: на Волинь з Донеччини курсуватимуть евакуаційні поїзди

Пил із Сахари на Волині: коли чекати та чим небезпечний

Пил із Сахари на Волині: коли чекати та чим небезпечний

Федор Шульган, день народження

25 квітня: хто з волинян святкує День народження

війна в Україні скандал
відео

«Відкритим текстом сказали, що будемо заважати»: деталі скандалу між вдовою воїна та рестораном під Луцьком

Бої Донеччина

Третя трагічна звістка в громаді за тиждень: на війні загинув Герой з Волині Іван Войчук

поховання військового

Передчасно пішов з життя: на Волині попрощаються із Героєм Анатолієм Дорошем

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського

Поховання військового

Від початку повномасштабної війни захищав Україну: на Волині прощатимуться з Героєм Андрієм Ярошиком

Рецепт паски
відео

Перевірений роками: бабуся з Волині поділилася рецептом паски без замішування тіста