Катастрофічна нестача солі: як волинські дорожники готуються до воєнної зими

Катастрофічна нестача солі: як волинські дорожники готуються до воєнної зими

Волинські дорожники розпочали підготовку до осінньо-зимового періоду 2022-2023. У зв'язку з воєнним станом та припиненням діяльності підприємства «Артемсіль» виникли проблеми з технічною сіллю, якою посипають дороги під час ожеледиці.

Про це розповів заступник начальника Служби автомобільних доріг у Волинській області Юрій Ришкевич, пише «Суспільне».

За його словами війна ускладнила підготовку до зимового періоду та внесла корективи у плани.

«Через зупинення діяльності підприємства «Артемсіль» підрядним організаціям області вдалось заготовити лише тисячу 300 тонн технічної солі, що становить 20% від потреби на весь осінньо-зимовий період. Минулого року станом на жовтень в області було заготовлено п'ять тисяч тонн солі на ці потреби», - говорить Юрій Ришкевич.

Якщо зима буде ранньою та температура коливатиметься близько 0 градусів, можуть виникнути проблеми з посипанням доріг.

«На Бурштинському родовищі обіцяють на січень місяць робити постачання солі до 40 тисяч на місяць. Цього буде достатньо не тільки для Волині, а й для України», - каже Ришкевич.

Окрім того, нині у службі автомобільних доріг Волині ведуть перемовини з підприємством у Стебниках, Львівської області. Там розробляється родовище, яке буде постачати матеріали, аналогічні тим, що були в «Артемсолі», у них плавильна здатність буде не гірша, ніж натрій хлор», - зазначає посадовець.

Для виконання робіт з ліквідації ожеледиці та розчищення шляхів від снігу підрядні підприємства планують залучати понад 190 одиниць власної техніки. Нині ними закуплено 21,5 м³ паливно-мастильних матеріалів. Там проблем немає. - говорить Юрій Ришкевич, і додає, що гірша ситуація буде з філією «Волинський автодор». Вони можуть використовувати лише наявні, зароблені гроші.

Зі слів Юрія Ришкевича, гроші на утримання доріг в осінньо-зимовий період минулого року і цього однакові, проте в держави не має можливості вчасно їх виплачувати.

Нині в службі автомобільних доріг розраховуються з підрядниками наступного місяця після виконання робіт, з відтермінуванням на цілий місяць.

«Надіємося, що з 1 жовтня запрацював державний дорожній фонд, і будуть надходження по акцизу. Це дасть нам змогу раніше проводити оплати та проводити закупівлі різних матеріалів», - говорить заступник начальника служби автомобільних доріг області.

Для аварійних робіт з ліквідації пошкоджень автошляхів краю заготовлено 168,5 тонни холодних асфальтобетонних сумішей.

Цього буде достатньо, щоб підтримувати в належному стані головні для області дороги: Ягодин, Ковель, з Луцька на Рівне та Володимир, - каже Юрій Ришкевич та додає, що аварійний ремонт інших доріг області здійснюватимуть заготовленим матеріалом від фрезерування, який активно використовували в поточному році та він себе добре зарекомендував.

«Таким чином будемо підтримувати транспортно-експлуатаційні властивості волинських доріг і забезпечувати більш-менш комфорт для проїзду автомобілів», – сказав Юрій Ришкевич.

Можливо зацікавить

ресторан Луцьк

«Це обʼєктивне обмеження»: у закладі неподалік Луцька прокоментували скандал із вдовою загиблого Героя

Волиньприродресурс

Анатолій Капустюк: «8 років з дня заснування КП «Волиньприродресурс», історія заснування та шлях крізь перепони

поховання військового
відео

Двоє синів залишились без батька: на Волині попрощалися з Героєм Ігорем Клапіюком

Поховання військового
відео

Загинув у бою на Донеччині: на Волині попрощалися із Героєм Володимиром Грищуком

Світло відключення

На Волині застосують графіки обмеження електропостачання

Запоріжжя війна
відео

Передчасно обірвалося життя: на Волині зустріли Героя Олександра Мажулу

військовий вбивство

Вбив батька й сина з волинської тероборони: оскаржуватимуть вирок для військового

волонтер обстріл
відео
фото

Доставляла допомогу воїнам: волонтерка з Волині потрапила під ворожий обстріл

Євгеній Недищук, Волинь

23 квітня: хто з волинян святкує День народження