Китай і США підняли в небо винищувачі перед прильотом Пелосі на Тайвань

Китай і США підняли в небо винищувачі перед прильотом Пелосі на Тайвань

Напруга між Китаєм, США і Тайванем досягла межі через візит Пелосі. Військові літаки Китаю пролетіли близько до серединної лінії, що розділяє Тайванську протоку.

Про це пише Уніан з посиланням на повідомлення Reuters.

В цей час в небі над Тайванем для запобігання загрози перебували винищувачі. Зазвичай, жодна зі сторін не перетинає серединну лінію. Хоча літаки повернулися, китайські кораблі все ще залишаються в небезпечній близькості.

У всіх військових частинах армії Китаю ввели найвищий рівень бойової готовності. За словами місцевих жителів, в регіоні, які розташований навпроти Тайваню було помічено стягування бронетехніки. Водночас небо Китаю залишається відкритим для польотів звичайних літаків, а біля берегів - багато вантажних кораблів.

Напруга між країнами виникла на тлі прибуття на Тайвань спікера Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі. У зв'язку з її візитом в МЗС Китаю вже заявили, що «США заплатять ціну».

«Візит Пелосі на Тайвань стане грубим втручанням у внутрішні справи Китаю, і призведе до дуже серйозних подій і тяжких наслідків. Китайська сторона в черговий раз попереджає американську сторону, що КНР знаходиться в стані підвищеної готовності, армія Китаю жодним чином не залишиться байдужим спостерігачем і обов'язково прийме рішучі і дієві контрзаходи для захисту суверенітету і територіальної цілісності», - наголосив представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь.

За даними сервісу відстеження польотів Flightradar, літак, на борту якого може бути Пелосі, вже повернув у бік Тайваню. Пізніше сайт атакували хакери, і сервіс перестав працювати. Очікується, що Пелосі прибуде на Тайвань о 16:20 за київським часом.

Японські ЗМІ повідомляють, що з американської бази на території Японії вилетіли вісім винищувачів і п'ять літаків-заправників. Ймовірно, вони будуть супроводжувати літак.

Як пізніше зазначили в Reuters, борт, на якому вона перебуває був зафіксований біля Філіппін. Однак літак все ще не відправив запит на здійснення посадки.

Можливо зацікавить