Колаборанта, якого судять у Луцьку, мобілізували до лав ЗСУ

Колаборанта, якого судять у Луцьку, мобілізували до лав ЗСУ

У Луцькому міськрайонному суді розглядають справу про колаборантство. Чоловіка обвинувачують у добровільному зайнятті посади, не пов’язаної з виконанням адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території. Вже відбулося кілька засідань, на жодне з яких підсудний не зʼявився. 

Про деталі не розповідають ні захисник, ні прокурор. Відомо, що підсудний уклав угоду про визнання винуватості, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», - пишуть Волинські новини.

«Обвинувачений не зʼявився на перше судове засідання, яке було визначено 22 грудня 2022 року. Попередньо було надано інформацію, що 21 грудня 2022 року Шевченківським РТЦК та СП міста Харкова останнього було направлено для проходження військово-лікарської комісії для визначення ступеню можливої придатності для проходження військової служби», – зазначив суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш.

Не прийшов чоловік також на останнє засідання. 6 лютого 2023 року його призвали до лав Збройних сил України боронити Донецьку та Луганську області.

Суддя Ярослав Артиш поцікавився, чи органи комплектування повідомлено про те, за якою статтею судять призваного ними чоловіка.

«Інкримінована стаття трохи специфічна: умисні дії, пов’язані з добровільним зайняттям громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території. Чи цікавилися органи прокуратури, слідства, чи може особа взагалі бути зарахована з такою статею до збройних сил на мобілізацію?» – запитав суддя.

Як інформував прокурор Вадим Старчук, йому невідомо, чи органи комплектування або військовий підрозділ повідомлено, за якою статтею судять обвинуваченого. 

За статтею, яку інкримінують чоловіку, підсудному загрожує позбавлення права обіймати певні посади на термін від 10 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.  

Суддя ухвалив: зупинити судове провадження до моменту, коли чоловік не звільниться з лав Збройних сил України, тоді продовжать розглядати справу про його причетність до колабораційної діяльності. 

Головне фото ілюстративне.

Читайте також: 

Можливо зацікавить