Коли Трійця за різними церковними календарями, чи будуть вихідні на свято

Коли Трійця за різними церковними календарями, чи будуть вихідні на свято

Трійця - одне з найважливіших  церковних свят, що кожного року має різну дату, бо залежить від святкування Великодня. Зазвичай держава дає додатковий вихідний. Але цьогоріч відпочинок на Трійцю під питанням.

Про те, коли Трійцю святкують за різними календарями, чи зміниться дата в разі переходу на новий літургійний календар, пише «РБК-Україна».

Коли святкують Трійцю у православні і католики

День Бога-Отця, Сина та Святого Духа - символізує завершення всіх земних справ Ісуса Христа. Її завжди відзначають на 50-й день після Воскресіння Христового.

Цьогоріч православні відсвяткують Зелену неділю 4 червня, а католики - тижнем раніше - 28 травня.

Чи буде додатковий вихідний на Трійцю

 Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю, наступний понеділок має бути вихідним днем, але в країні воєнний стан. 2 травня Рада його продовжила на 90 діб - до 18 серпня 2023 року.

За мирного часу в календарі мало би бути три вихідних поспіль: 3, 4, 5 червня. Тож поки варто зачекати на рішення Верховної ради.

Як зміниться дата Трійці, якщо Україна перейде на новий календар

Наразі в Україні активно обговорюється перехід православних на новий календар. Поки в ПЦУ готуються винести це питання на розгляд Архієрейського собору, який збереться у травні, але УГКЦ вже ухвалили відповідне рішення.

Якщо календар змінять, то усі свята будуть зміщені на 13 днів назад, окрім Великодня і пов'язаних з ним подвижних свят - Вербної неділі (за тиждень перед Великоднем), Вознесіння - через сорок днів після Великодня, Трійці - через п'ятдесят днів.

Тобто Трійцю ми святкуватимемо за усталеним календарем, адже її дата змінюється. За церковними канонами новий рік настає 1 вересня. Відповідно саме відтоді стануть чинними зміни.

Читайте також:

Можливо зацікавить