Коли в Луцьку подолають неприємний запах та що для цього роблять

Коли в Луцьку подолають неприємний запах та що для цього роблять

Уже котрий рік поспіль лучани скаржаться на нестерпний сморід, який з'являється з першим теплом і триває аж до осені. Однією з його причин називають очисні споруди, що розташовані неподалік Луцька. Для того, аби зменшити неприємний запах «Луцькводоканал» придбав сучасну техніку - шнековий дегідратор.

Які принципи його роботи та як це вплине на стан повітря у Луцька виданню ВСН розповів директор комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк.

«Каналізаційні стоки з домішками поступають в наші очисні, а уже з них постійно викачують вологий бруд в мулові карти, де випаровується вода та йде процес гниття. І саме це частково призводить до появи неприємного запаху у місті.

А придбаний мобільний шнековий дегідратор, який встановлять на очисних спорудах міста, дозволить доволі швидко випарувати воду зі стоків і перетворили цей бруд в майже сухий залишок. Після чого він буде готовий до транспортування. Простими словами це - зневоднення будь-якої речовини», - розповів Віктор Гуменюк.

За його словами, нова техніка прибуде до Луцька з Польщі до 28 червня. А його встановлення, підключення та налаштування займе орієнтовно місяць, що з часом дозволить знизити неприємний запах у місті, який дають мулові карти. 

«Застосування дегідратора дозволить відмовитися від мулових карт і кількість викидів з очисних споруд зменшиться як мінімум вдвічі. Але це тривалий процес.

Після запуску дегідратора розпочнуться роботи з очищення заповнених мулових карт, які займають територію 8 гектарів. Плануємо зробити це до осені. І лише у травні-червні наступного року ці відходи можна буде використовувати на полях як органічне добриво. І після розчищення всіх мулових карт ми відчуємо результат, адже суттєво зменшиться кількість викидів у повітря. А надалі працюватиме лише дегідратор. Адже сьогодні 3-4 рази на добу в мулові карти викачується до 400 метрів кубічних рідкого бруду, який повинен зневоднитися», - зазначає Віктор Гуменюк.

Через очисні споруди щодень приходить 46 мільйонів літрів брудної води, що призводило до замулення мулових карт. А нове обладнання дозволить цю проблему вирішити. 

«Ми взяли його в лізинг на декілька років за кошти підприємства, до цього також долучили державні програми, аби провести авансовий платіж. Загалом він обійдеться в 450 тисяч євро (що орієнтовно становить 16 мільйонів 500 тисяч гривень, - авт.). Щомісячний платіж становитиме 270 тисяч гривень, а також усі роботи з його підключення, підведення робитимемо власними силами», - розповів очільник «Луцьководоканалу».

Раніше на пост Олени Бірюліної про сморід у Луцьку міський голова Ігор Поліщук відповів, що очисні споруди Луцька були збудовані ще в 1973 році й жодного разу капітально не ремонтувалися, і щодоби приймають та очищають 50 мільйонів літрів стічної води, яка надходить з Луцька та п’ятнадцяти навколишніх сіл. І наразі вони потребують масштабної реконструкції. 

«Зараз ми над цим активно працюємо. Залучили кошти інвестиційного банку в розмірі 11 мільйонів євро та готуємо очисні до реконструкції. Разом з тим, не дивлячись на воєнний стан, придбали шнековий дегідратор, який допоможе ще до капітальної реконструкції значно зменшити сморід від очисних, адже мул з очисних не буде складатися на мулові карти і давати неприємний запах, а буде одразу осушуватись на шнековому дегідраторі», - зазначив Ігор Поліщук.

Можливо зацікавить