Колишнього очільника Держгеокадастру на Волині повторно судитимуть

Колишнього очільника Держгеокадастру на Волині повторно судитимуть

Справу екскерівника відділу земельних ресурсів Луцького району, колишнього очільника Держгеокадастру на Волині Миколи Заїки розглянуть повторно. Ще у 2010 році земельник «віддав» 26 ділянок в межах земель держлісфонду під садівництво. У 2022 році Заїку виправдали, але за наполяганням прокурора справу переглянуть.

Про це йдеться в ухвалі Волинського апеляційного суду від 23 березня, передає Сила правди.

У 2010 році на той момент землевпорядник Луцької районної державної адміністрації Микола Заїка погодив передачу у приватну власність громадянам і зміну цільового призначення 26 земельних ділянок поблизу села Боголюби, які відносилися до земель державного лісового фонду та перебували на балансі «Ківерцівського лісового господарства». Це було зроблено без згоди Кабінету Міністрів України на вилучення вищевказаних лісових ділянок. За підрахунками правоохоронців, таким чином Боголюбському лісництву Ківерцівського лісового господарства завдано збитків на майже 855 тисяч гривень, а 26 земельних ділянок площею 11,97 сотки кожна зареєстрували із цільовим призначенням «для ведення садівництва».

Йдеться про землі садівничого товариства «Дубок», до якого, зокрема, входили співробітники держлісгоспів. У 2016 році прокуратура звернулась до суду з позовом і через рік Луцький міськрайонний суд визнав недійсними 26 державних актів на право власності на ділянки. Члени товариства вирішили оскаржити це рішення і Апеляційний суд Волині пішов їм назустріч. Своє рішення Феміда мотивувала тим, що прокурори пропустили термін позовної давності.

Справа пішла в касацію і у 2020 році Верховний Суд поставив у ній крапку: скасував рішення апеляції і залишив в силі висновок Луцького міськрайонного суду. Усі 26 державних актів про право власності на земельні ділянки визнали недійсними через те, що вони були передані у власність без попереднього вилучення їх з балансу державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

Земельника Миколу Заїку судили у 2022-ому. Його звинувачували у неналежному виконанні службових обов’язків, яке призвело до тяжких наслідків. Судячи з висновків експертизи, яку провели у 2016 році, одна така ділянка вартувала 32 тисячі 870 гривень, а загалом масив – 854 тисячі 620 гривень. У стільки й оцінили суму завданих державному підприємству збитків.

Проте суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук не побачив «криміналу» і виправдав колишнього посадовця. Мовляв, технічну документацію стосовно вказаних ділянок погоджував Ківерцівський лісгосп, на ній були відповідні підписи. Та й впродовж досудового слідства та розгляду справи Ківерцівське лісове господарство не заявляло про будь-які претензії до отримувачів землі і, відповідно, не подавало позову стосовно її повернення.

Прокуратура подала апеляцію. Там вважають, що суд не взяв до уваги докази, які могли істотно вплинути на рішення.

«Підставами для постановлення судом виправдального вироку стали однобічно оцінені в судовому засіданні показання свідків та обвинуваченого, а також безпідставно не взяті до уваги досліджені в ході судового розгляду документи та висновки експертів», – йдеться в ухвалі.

Суддя Волинського апеляційного суду Петро Борсук скасував вирок Луцького міськрайонного суду від 22 вересня 2022 року, яким Заїку було виправдано, та відправив справу на новий судовий розгляд в першій інстанції. Ухвала набрала законної сили 23 березня.

Тепер справу наново розглядатимуть у Луцькому міськрайонному суді. Цього разу уже суддя Алла Полюшко.

Читайте також:

Можливо зацікавить